Dit ‘vergeten’ horloge draagt Tom Cruise in de nieuwe Top Gun

Nog één keer hebben we het over Top Gun: Maverick, het vervolg op de ’86 box-office hit. Nu focussen we ons op Tom Cruise’s vergeten chronograaf.

Tom Cruise speelde voor het eerst straaljagerpiloot Pete Mitchell – bekend als Maverick – in 1986. Inmiddels draait het vervolg, Top Gun: Maverick op volle toeren in de bioscoop. Of het wat was? Lees dan onze review hier. Maar nu even de focus op een professionele afwijking. Kijken wat karakters om hun pols dragen.

Cruise gaf ons niet alleen looks die nog steeds succesvol zijn. Lees: de aviator zonnebril en het bomberjack. Top Gun heeft ons ook een van de meest mythische horloges in de filmgeschiedenis gegeven. En ja, precies dat horloge is weer terug om de pols van Pete Mitchell. Een horloge dat Cruise mocht lenen van producer Jerry Bruckheimer. Want de producent had ’t horloge voor zichzelf gehouden na de opnames in 1986. Na de opnames nam Bruckheimer ‘m ook dan ook ‘direct weer terug’ volgens Cruise.

Het is het Porsche Design by Orfina 7176s-model, een zwarte PVD-gecoate roestvrijstalen chronograaf vervaardigd door Orfina en aangedreven door een Valjoux 7750, met centrale minuten en seconden. Met de 38mm zwarte Chronograph I pionierde Porsche Design met een trend die een grote klassieker is geworden in de horlogekunst: het zwarte horloge. Deze automatische Chrono-Day-Date werd geproduceerd door Orfina van 1972 tot 1978.

Trendsetter

Bijzonder is dat dit horloge één van de eerste modellen was die werd gelanceerd met een zwarte PVD-coating. Een keuze die in de loop der jaren in populariteit is gegroeid, maar oorspronkelijk werd gemaakt om een ​​functionele reden – omdat de matzwarte behandeling reflecties vermindert. Met andere woorden: een ontwerp voor de luchtvaart. En zijn tijd ver vooruit was en enkele stilistische elementen heeft die vandaag de dag nog steeds van invloed zijn in de wereld van pilotenhorloges.

In de inmiddels klassieke filmstill van Top Gun – wanneer Maverick Iceman (Val Kilmer) omhelst – zien we dit zwarte model duidelijk om de pols van Maverick. De vliegscènes in het vervolg hebben een zwart PVD-silhouet op de arm van Maverick, wat ons terugvoert naar zijn jongere dagen.

Hoeveel kost het horloge dat Tom Cruise draagt ​​in Top Gun? De huidige Chromograph I is te pre-orderen bij Porsche Design voor €8.950 euro en is vanaf november verkrijgbaar zijn. Oudere modellen met het Lemania 5100 uurwerk, één van de handigste, betrouwbaarste en meest functionele uurwerken die in een horlogekast kunnen worden ondergebracht, zijn te vinden op de resellermarkt tussen € 2.500 en € 3.500. Originele Valjoux-modellen zijn iets moeilijker te vinden en een stuk hoger qua prijs.