Om de Pols – de horloges van stijlicoon Gianni Agnelli

De stijlvolle Italiaanse magnaat die alles durfde had naast maatwerk nog een passie: horloges. Deze 3 droeg hij óver zijn mouw.

De voormalig directeur van Fiat, maar vooral de voormalig officieuze koning van Italië: Gianni Agnelli. In zijn hoogtijdagen liep zijn imperium van kranten en Juventus via Fiat en Chateau Margaux. Horloges waren een passie, óver de mouw.

Agnelli’s (1921) opa richtte Fiat op en na een voorzitterschap (1928-1966) van industrieel Vittorio Valletta was het aan Gianni. Let wel: pas nadat Agnelli zijn studie rechten had afgesloten. Vandaar ook zijn bijnaam L’avvocato.

Zijn kleinzoon Lapo Elkann deed het recent nog eens zachtjes over, maar ook Gianni was niet vies van de snelste auto’s, had een liefde voor sport en werd eigenaar van voetbalclub Juventus en had affaires met filmster na filmster. Zoals modeontwerpster Diane von Fürstenberg zei: “Elke man wilde hem zijn.” Waarschijnlijk deels door zijn compromisloze leven, maar vooral door zijn gevoel voor stijl, maatwerk en foutloze etiquette. Een aanrader is dan ook de HBO-documentaire Agnelli. Bekijk hieronder de trailer.

Agnelli’s stijl was destijds andersoortig. Als teken van maatwerk liet hij zien dat er open knoopsgaten waren door sommigen open te laten en de zijden stropdassen waren aan de achterkant niet door het lusje gehaald en flapperden dus door de wind. Al met al ietwat snobistisch, maar het publiek hield van de man. Hij durfde alles en kon ook zo’n beetje alles hebben. Ruiten met strepen, felgekleurde instappers en een button-downboord werd opengelaten. De rebel.

Iets anders waardoor wij hem herinneren is de manier waarop hij zijn horloges droeg. Namelijk over de mouw van zijn shirt. Deze drie horloges behoorden tot zijn favorieten.

Omega Seamaster 600 Ploprof

Een niche binnen de Omega-gelederen, maar de echte kenner weet precies hoe bijzonder het horloge is. Ploprof staat voor ‘plongeur professionel’ ofwel professionele duiker. Binnen de Seamaster-collectie is dit de ultieme duiker die in 2009 een update kreeg. De Seamaster Ploprof 1200M is een duidelijk vervolg met onder meer een hogere waterbestendigheid van 1200 meter in plaats van 600 meter.

Terug naar Agnelli. Toen hij deze Omega over de mouw van zijn shirt droeg zorgde de Italiaanse trendsetter voor uitverkochte horlogeboutiques. Inmiddels betaal je €11.300 voor de nieuwe Ploprof, daarmee is de kast wel van titanium en geen staal.

Antiquorum

Patek Philippe World Time ref. 1415 HU

Met een vermogen bij zijn overlijden van €2 miljard was deze kostbare Patek Philippe een ‘impulsaankoop’. Een horloge dat het dragen over het hemd een must maakt, want waarom zou je zoiets als dit toentertijd verstoppen? De Patek Philippe World Time ref. 1415 HU werd gemaakt van 1939 tot circa 1954. Beschikbaar in het geel- of roségoud.

De HU staat trouwens voor ‘heure universelle’ ofwel universele tijd. Slechts 115 van de 12-120 manufacture-uurwerken kreeg deze wereldtijd-aanvulling waardoor je in één oogopslag kon zien hoe laat het was. In 2016 ging een soortgelijk model onder de hamer bij Christie’s voor €55.800. Tel daar nog maar wat bij op als ‘ie om de pols van L’avvocato had gezeten.

Hamilton Pulsar P2

Op 6 mei 1970 onthulde Hamilton in New York de Pulsar; het allereerste digitale elektronische horloge. Al snel werden de P1 en P2 een succes bij celebs als Keith Richards, Jack Nicholson en de Amerikaanse president Gerald Ford. Roger Moore droeg ‘m zelfs in de Bond-film Live and Let Die. Wij denken graag dat Agnelli ook een aandeel had in het succes toen hij ‘m in de rotatie deed.

Vorig jaar bracht Hamilton het horloge opnieuw uit in een eervolle re-issue; de Hamilton PSR. Met een geelgouden PVD-coating (€945, gelimiteerd tot 1.970 stuks) en een stalen versie (€695). Een geslaagd neo-vintage model, met dit keer een hybride display. Een LCD voor bij daglicht en met een druk op de knop gaat de OLED aan voor in het donker. Houd je de knop ingedrukt, dan verschijnen de seconden. Hamilton koos voor dit duo-display voor een zo laag mogelijk energieverbruik.