Betaalbare mechaniek – 4 horloges onder de €1000

Het hoeft niet allemaal diep in de vier cijfers te lopen als je iets mechanisch om de pols wilt hebben.

Deze vier horloges – één met een Nederlandse touch – vind je allemaal onder de duizend euro. Voor iets betaalbaars met enige afkomst kom je niet direct uit op een ‘simpele quartz’. Een mechanisch uurwerk behoort ook zeker tot de mogelijkheden.

Stuntvlieger

Een no-nonsense pilotenhorloge met een gepolijste roestvrijstalen kast. De donkere wijzerplaat maakt het tot een strak geheel. De rode Alpina-driehoek ontbreekt uiteraard niet op ‘12 uur’ met verder de typerende extra grote indexen. Vier rechte indexen op 3, 6, 9 en 12 uur en Arabische cijfers op de rest. De Startimer Pilot heeft vanbinnen een AL-525 automatisch uurwerk en een gangreserve van 38 uur. Wil je iets gedistingeerder, dan is er ook een vergulde stalen kast.

Alpina Startimer Pilot Automatic, € 969

Betaalbare GMT

Sinds de herintroductie in 2019 is de moderne Seiko 5 Sports-collectie sterk uitgebreid met allerlei variaties en limited editions. Het basismodel – een duiker – leidde tot ontwerpen voor onder meer field watches, maar ook de zeer populaire GMT-complicatie lijkt stilistisch goed te passen. Het toevoegen van die vierde wijzer om een ​​tweede tijdzone in 24-uurs formaat weer te geven, is een enigszins ingewikkeld ding in een mechanisch horloge. Dit is de reden waarom automatische GMT-horloges relatief duur zijn. Niet voor Seiko, want vanaf juli is de Seiko 5 Sports GMT verkrijgbaar bij geselecteerde retailers voor €470. Om precies te zijn de SSK001 met een zwarte wijzerplaat, SSK003 met een blauwe wijzerplaat en SSK005 in oranje.

Scuba diver exploring the underwater caves and caverns.

Seiko 5 Sports GMT, €490

Desk Diver

Duikhorloges zijn tegenwoordig een mode-statement, dan dat ze ook echt voor het duiken worden gebruikt. Net zoals de SUV’s van tegenwoordig zeg maar. Toch kan deze Hamilton nog best wat. De Hamilton Khaki Navy Scuba Auto is een mooie mix tussen sportief en klassiek, met een diameter van 40mm zodat je ‘m ook met goed fatsoen op kantoor kunt dragen. Daar moet je dan bij Hamilton wel iets op inleveren wat betreft de waterbestendigheid, de max ligt bij 100 meter. Maar verder wel alle specificaties die je van ze mag verwachten: zoals een geschroefde kroon, een automatisch Zwitsers uurwerk en een stalen kast met een stoffen NATO- of stalen polsband.

Hamilton Khaki Navy Scuba Auto, €895

‘Hollands’ Trots

Een van origine Duits horlogemerk dat in de jaren ’70 ten onder ging tijdens de quartzcrisis. Nu een nieuw leven gegeven door de Nederlandse Adriaan Trampe. Na het eerste horloge, de Eza Sealander, is de AirFighter hun tweede model (check ook de 1972 Diver trouwens, €1.095). De Eza AirFighter is een stijlvol vliegeniershorloge dat zijn oorsprong vindt in de pilotenhorloges van rond W.O. II. Lees: een duidelijk afleesbare en cleane wijzerplaat. Vanbinnen een Zwitsers uurwerk dat ze in hun eigen atelier ook nog hebben gemodificeerd en verder een 41mm stalen kast die zowel gepolijst als geborsteld is met oplichtende wijzers en indexen. Leuk detail: Het logo en de modelnaam staan niet op de wijzerplaat, maar zijn gegraveerd in het saffierglas.

Eza AirFighter, €995