Kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Eindelijk zon! En dat betekent smeren. Kan ’t nog veilig met dat flesje van vorig jaar?

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg

Net als bij andere cosmetische producten staat er ook bij zonnebrandcrèmes een symbool van een open pot afgedrukt op de verpakking. Dit is verplicht in Europa. Vanaf het moment dat een product geopend is, geldt het aantal maanden dat in het symbool staat als houdbaarheidsdatum.

Om het wat lastiger te maken: Deze houdbaarheidsaanduiding heeft vooral betrekking op de stabiliteit van de zonnebrandcrème, niet zozeer over werking van de filters. En dat is tricky, want van chemische filters neemt de werking snel af.

Iets om te bedenken als je naar die tube uit 2022 grijpt. En zeker als je de crème in de zon hebt bewaard – onder je strandstoeltje bijvoorbeeld – kun je ervan uitgaan dat de werking aanzienlijk verminderd is.

Wanneer weggooien?

Ook de Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de houdbaarheidsdata van zonnebrandproducten. Uit hun studie blijkt dat zonnebrandmiddelen een jaar later een nog even grote beschermingsfactor bieden. Maar, zo luidt de waarschuwing, als het product onaangenaam ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden: gooi het dan maar weg.

De conclusie

Wil je er zeker van zijn dat de factor die op de verpakking staat nog klopt, dan kun je beter een nieuwe tube zonnebrand kopen. Maar veel zal de beschermingsfactor niet verminderen. Dus ruikt en smeert de zonnebrand van vorig jaar normaal, dan kun je ’m nog gebruiken. Maar smeer in dat geval vaker, om te voorkomen dat je verbrandt.

Onderhoud
Wat een baas is pindakaas
Door Redactie
Onderhoud
Waar komt dit merk ineens vandaan?
Door Arno Kantelberg