Heeft A24 volgende culthit in handen met Hugh Grant’s Heretic?

Hugh Grant’s renaissance piekt met creepy rol in de nieuwe A24-horror.

Hugh Grant schuwt de afgelopen jaren geen eigenzinnige rollen en doet wat ‘ie wil. Van de slechterik in het verrassend foutloze Paddington 2 tot een Oompa-Loompa in Wonka en bijzondere andersoortige rollen in A Very English Scandal, The Undoing en Florence Foster Jenkins.

De Hugh Grant-naissance gaat verder, met een rol voor de 63-jarige acteur in de horrorfilm Heretic van studio A24 (Heriditary, Midsommar, Civil War). De studio die heer en meester is in het maken van horrorthrillers met een bijzondere insteek en een almaar groter wordende ongemakkelijkheid.

De film ziet eruit als een zeer beheerste, bijna toneel-achtige film met Hugh Grant, die zijn romcom-verdiensten ondermijnt uit de jaren ’90, en upcoming namen als Chloe East (bekend van The Fabelmans) en Sophie Thatcher (die opviel in Yellowjackets en The Book of Boba Fett).

De huiveringwekkende psychologische horror draait om twee jonge Mormoonse missionarissen (Thatcher en Eastman) die proberen een man (Hugh Jackman) te bekeren, maar deze toevallige ontmoeting blijkt al snel veel gevaarlijker dan ze ooit hadden kunnen voorzien.

Volgens de synopsis worden de twee jonge missionarissen gedwongen hun geloof te bewijzen als ze bij de verkeerde deur aankloppen en verstrikt raken in een dodelijk kat-en-muisspel. In de trailer geeft Grant hiervan al een overduidelijke hint. “Ik zal je niet tegenhouden als je weg wilt, maar ik wil dat je kiest door welke deur je gaat op basis van je geloof,” zegt Grant in de trailer, terwijl hij op twee deuropeningen ‘GELOOF’ en ‘ONGELOOF’ schrijft. Er volgt niets bloederigs in de verdere beelden, maar een miniatuurlabyrint lijkt levensgroot als één van de twee vrouwen verdwaalt in een houten doolhof aan het einde van de trailer.

Heretic lijkt claustrofobisch en een must te worden. In de VS draait de film vanaf midden november, Nederland is eind 2024 waarschijnlijk aan de beurt.