Nóg knapper worden? Zet eens een fruitzuurtje in

Heb je een vale kleur? Dat zou zomaar eens door een overdaad aan dode huidcellen op je gezicht kunnen komen.

Elke 28 dagen vernieuwt je huid zich van binnenuit. Dagelijks schilferen dan ook duizenden huidcellen van je lijf waarvan het leeuwendeel via je lakens en het tapijt uiteindelijk in je stofzuiger terechtkomen.

Maar er blijven er ook een groot aantal in het talg op je huid kleven. Dat kan an sich niet veel kwaad. Maar er is een groot nadeel: door de opstapeling van dode huidcellen oogt de huid al snel dof en grauw.

Dat komt omdat licht optimaal weerkaatst wordt van een gladde huid en dat geeft een gezonde glans. Bij een onregelmatige huid is de weerkaatsing veel minder, waardoor je gezicht juist een matte indruk wekt.

Korreltje

Er bestaan meerdere manieren om dit tegen te gaan. Bijvoorbeeld met een scrubcrème. Hiermee verwijder je dode huidcellen door de korreltjes die erin zitten over je huid te wrijven. De dode huidcellen en ander vuil slijp je als het ware los, en vervolgens was je alles van je gezicht.

Zuurtje

Exfoliant gaat een stukje verder én is zachter voor je huid – al klinkt dat in eerste instantie niet zo. Dit is een crème of een tonic met daarin zuren die de dode huidcellen losweken van je gezicht. Er zijn twee soorten zuren: Fruitzuren, ze staan als AHA of de verpakking, en salicyzuren, te vinden als BHA.

Een exfoliërende tonic doe je op een wattenschijfje en dat haal je over je gezicht en klaar. Er zijn ook exfoliërende crèmes die je gewoon kunt laten zitten. Op de verpakking wordt steeds duidelijk aangegeven wat de bedoeling is.  

Prima tonics vind je onder meer bij merken als Clinique For Men en Paula’s Choice PC4Men.