Geef je huid eens ’n vitamine boost

Vitamine C heeft een positieve uitwerking op je huid. IJverig smeren dus. En veel spruitjes eten!

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vitamine C  goed is voor de vorming van collageen; de bouwstof de je huid strak houdt. Bovendien beschermt deze vitamine je huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals fijnstof en UV-stralen.

Het zou ook tekenen van veroudering tegen gaan en de huid egaler laten ogen. Mooier kan haast niet, zou je denken.

Zuurstof

Maar er zijn ook nadelen. Een ervan is dat vitamine C, ook wel ascorbinezuur of ascorbic acid genoemd, snel zijn werkzaamheid verliest als het in contact komt met zuurstof.

Dat is op te lossen door in het lab een deeltje aan een vitamine C molecuul te plakken. De houdbaarheid en de werkzaamheid van een dergelijk vitamine C-derivaat is veel langer. Je komt deze vorm van vitamine C dus vaak tegen in crèmes en serums.

Paprika

Overigens heeft ook het eten van voeding met een hoog gehalte aan vitamine C een positief effect op je huid. Je vindt de hoogste dosis vitamine C niet in sinaasappels, zoals je wellicht zou verwachten, maar in spruitjes, paprika, bessen en bramen.

Vijf prima producten met een dosis vitamine C

De meest complete: The Grey / 3 in 1 Face Cream

Hydrateert, maakt lijnen minder zichtbaar en verstevigt je huid. Ook fijn: deze crème is geschikt voor de gevoelige huid rond je ogen en kan ook in je nek gebruikt worden. (50 ml, €79)

De nieuwste: Philosophy  / Hope in a Jar Biome-balance Glow Serum

Dit serum is een soort huidbooster. Je gebruikt het als eerste, nog voor de gewone verzorgende crème. Het haalt de grauwsluier van je huid. Beschermt de natuurlijke huidbarrière en versterkt die. (30ml, €47)

De no-nonsens aanpak: L’Oréal Paris / Men Expert Hydra Energetic

Versterkt je huid en zorgt ervoor dat die egaler oogt. Voelt fris aan, is niet vet, niet plakkerig en is ook verzachtend na het scheren. Werkt 24 uur lang, claimt L’Oréal. (50 ml, €17)

De krachtpatser: Vichy Homme / Hydra Mag C +

Deze crème maakt de huid weerbaarder tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vermindert tekenen van vermoeidheid en pakt ook wallen en kringen onder je ogen aan. (50 ml, €18)

De zomergast: Paula’s Choice / Skin Restoring Moisturizer SPF 50

Hydraterende crème met SPF 50 beschermt je huid tegen de zon en milieu­vervuiling en voorkomt zo nieuwe tekenen van huidveroudering. Daarnaast helpt de crème ook bij het verminderen van bestaande zonneschade. (60 ml, €40)