Humberto Tan in het museum  

Na het winnen van Het Perfecte Plaatje in 2016 pakt Tan de zaken groots aan: met een fotoboek en een tentoonstelling in Maastricht als gevolg.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht presenteert van 23 september 2023 tot en met 17 maart 2024 een tentoonstelling van presentator, en zoals blijkt, fotograaf Humberto Tan.  In 2016 was Tan winnaar van de eerste editie van het TV-programma Het Perfecte Plaatje.

Morgen gaat het beter is een indrukwekkende selectie close-up portretten van 100-jarigen en foto’s van hun handen en interieur. Bij elk beeld hoort een toelichtend interview.

Langetermijnproject

Tan is voor deze serie niet over een nacht ijs gegaan: Ruim drie jaar lang trok hij het land door om meer dan honderd mensen van honderd jaar en ouder te fotograferen. Tijdens de daaropvolgende gesprekken stelde Tan ze allemaal dezelfde levensvragen over hun geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen. Ook vroeg hij om een gezondheidstip. Op de foto hierboven zie je Tans portret van Emma Charlotte van Engel-Tholen, hieronder het beeld van Rijkman Groenink.

Het resultaat is een intrigerende verzameling foto’s en interviews, die afwisselend indringend, ontroerend, vrolijk of verdrietig zijn. De beelden samen schetsen een pakkend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw.

Wijsheid en vitaliteit

De titel Morgen gaat het beter is ontleent aan een lied van Willy Derby uit 1939. Zit je niet zo in repertoire van Willy, dan kun je hier dat hiaat in je kennis wegwerken.

Het blijkt de rode draad dat Tan tijdens zijn gesprekken begon te ontdekken. Naast de wijsheid, energie en vitale gezondheid van de 100-plussers, viel hem het eindeloze optimisme op om vooruit te blijven kijken. Geluk zit in de kleine momenten, vaak met familie en vrienden, die het leven de moeite waard maken.

De tentoonstelling wordt ondersteund met video’s, een multimediale presentatie en audiotours voor volwassenen en kinderen. Vanaf 23 september, dus nog even geduld.

Boek

De foto’s en de interviews zijn gebundeld in het gelijknamige boek Morgen gaat het beter (408 pagina’s). Speciaal voor de expositie zal er een nieuwe editie verschijnen.

Humberto Tan (Paramaribo, 1965) is televisie- en radiopresentator, sportjournalist, schrijver en fotograaf. Hij voltooide een studie Rechten in Amsterdam. Hij is ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds.

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder