Dat slaap belangrijk voor je is, mag geen nieuws meer zijn. Voldoende slaap levert talloze gezondheidsvoordelen op, waarvan spierherstel (en daarmee spiergroei) er één is, maar is 8 uur slaap per nacht wel écht de heilige graal?
Als je een zoekpoging doet op Google, lijkt minder dan 8 uur slaap zowat een doodzonde. Letterlijk, want de berichten die je leest kunnen soms aardig wat angst inboezemen. Van ziektebeelden tot depressie en zelfs een korter leven.
Hoewel chronisch slaaptekort absoluut een nadelige invloed kan hebben op onze gezondheid, is het niet nodig om je dood te staren op die 8 uur slaap per nacht. Dat getal is namelijk een gemiddelde. Waar de een 10 uur slaap nodig heeft, wandelt de ander fluitend door de dag met 6 uur slaap op de teller.
Wanneer slaap je voldoende?
Hoe weet je nou wanneer je voldoende hebt geslapen? Om het antwoord te krijgen, hebben wetenschappers 3 extreem makkelijke vragen ontwikkeld:
- Slaap ik in één keer de nacht door? En als ik wakker word, val ik dan weer snel in slaap?
- Voel ik me uitgerust tijdens de dag?
- Heb ik niet de neiging om in slaap te vallen gedurende de dag?
Als je antwoord op alle vragen ‘ja’ is, is er niet veel om je zorgen over te maken – ook als je minder dan 8 uur slaapt. De hyperfocus op het halen van 8 uur slaap kan namelijk wel voor een ander probleem zorgen: orthosomnia. Obsessief streven naar 8 uur slaap per nacht.
Je raadt het al: teveel focussen op 8 uur slaap, werkt contraproductief. Denk niet aan een roze olifant… Heb je moeite met slapen, zorg dan in ieder geval dat je de basis voor goede slaap op orde hebt: geen cafeïne na 15.00 in de middag, een donkere kamer, een vast slaapritme, niet teveel alcohol drinken voor het slapen, niet teveel vocht binnenkrijgen voor het slapen en prikkels minstens een uur van te voren afbouwen. Truste!