We’re going to Ibiza (maar om ’n andere reden dan jij denkt)

Er zijn 1001 redenen om naar Ibiza te gaan, maar daar komt nu een nieuwe bij: de keuken!

aiyanna ibiza

Je wist natuurlijk al dat er op Ibiza een levendige uitgaans-scene is. En dat het prachtige stranden heeft. Of dat je er stiekem heel goed kunt hiken, bijvoorbeeld in de bergen. Maar wist je dat je op Ibiza ook fantastisch kunt eten? Bij deze 2 restaurants is het smullen geblazen.

1. Nobu

Vanachter je tafel op het terras van dit restaurant, gelegen in een zijbeuk van het Nobu Hotel Ibiza Bay, kijk je uit over de Middellandse Zee. Is er een mooiere plek denkbaar om te dineren? Het menu? Japanse fusion-cuisine op zijn allerbest.

Het verhaal achter Nobu is bekend: Robert DeNiro kreeg de Japanse chef-kok Nobu Matsuhisa na lang aandringen zover om samen met hem een restaurant te openen in New York onder de naam Nobu.

Dat restaurant werd een succes,en een paar jaar later werd er ook een Nobu-restaurant geopend buiten de Verenigde Staten, eerst in Londen. Inmiddels staat de teller wereldwijd op een kleine vijftig etablissementen.

De black cod (de vis die wij zandvis noemen) met miso is het bekendste gerecht van Nobu, en ontbreekt ook op Ibiza niet. Maar wat te denken van de yellowtail sashimi mét Jalapeno? Of de tacos met Japanse wagyu beef? De sushi is om de vingers bij af te likken. Wat we dus ook maar gedaan hebben.

p.s. Je kunt de gerechten van Nobu ook in een bento box mee nemen om aan de rand van het zwembad te nuttigen, of met de voetjes in de branding. 

Nobu – 52 Carrer de Ses Feixes, Ibiza

2. Aiyanna

Aiyanna Ibiza

Op Cala Nova, aan de noordoostkant van Ibiza, vind je een fraai, smal strandje waar je met de auto alleen kunt komen over slingerende bosweggetjes – een uitdaging op zich als die auto een Fiat 500 is. De beloning na de tocht volgt niet alleen in de vorm van dat strandje, maar ook met het strandrestaurant Aiyanna dat in 2017 werd geopend.

De aankleding van Aiyanna is vintage Ibiza: kleurrijk en boho chic met veel natuurlijke materialen, Guamalteekse parasols en uitzicht over de heerlijke baai. De keuken is mediterraans met een midden-oosters accent en hoogst originele combinaties. Denk: artisjok met geitenkaas, pijnboompitten, citroen en munt. Of geroosterde bloemkool met miso-saus, limoen, cashewnoten en agave.

De deserts bij Aiyanna zijn om de vingers bij af te likken, maar de start van de maaltijd bij Aiyanna was met een cocktail die, rijk aan fruit en tequilla, de smaakpapillen zeldzaam verwende. Dat werkt geweldig als appetijt stimulerend aperitief, maar probeer je maar eens in te houden om er niet meer dan één van te bestellen.

Aiyanna – Avinguda Cala Nova, Cala Nova, San Carlos.

Waar verblijven we op Ibiza?

Als je toch een hapje gaat eten bij Nobu, kun je eigenlijk net zo goed de nacht er doorbrengen. Of meerdere nachten, want Nobu Hotel Ibiza Bay, op een steenworp afstand van de oude binnenstad van Ibiza, ligt heerlijk verstopt aan de baai van Cala Talamanca. Huh? Maar Nobu is toch een restaurant? Klopt, maar sinds 2013 verrijzen er met name in de Verenigde Staten en Spanje ook hotels onder de Nobu-vlag.

Op de kop af vijf jaar geleden werd Nobu Hotel Ibiza Bay geopend, een high end vijfsterren resort met 152 designkamers, waaronder 90 suites. Dit hotel is feitelijk het Europese flagship van de Nobu-keten en is van werkelijk alle gemakken voorzien, zoals een Six Senses Spa en een ruimte op het dak waar films worden vertoond (lekker met een bento-boxje op schoot).

Er zijn twee zwembaden met – gelukkig – voldoende bedden om op neer te strijken na de afkoeling. Ook aanvechting gekregen om die kant op te gaan? Check hier de mogelijkheden.