Iconische designlampen als lichtpunten in je interieur

Van paddestoel-vormige tafellampen tot aan heuse Death Stars: dit zijn de meest iconische designlampen.

De interieurwereld is momenteel geobsedeerd met de Artemide Nessino Tavolo tafellamp. De paddestoel-vormige lamp is niet meer uit een hip interieur te onttrekken en is trending op media als TikTok, Instagram en Pinterest. Vaak in knal oranje variant, want het felle tangerine is een van de interieurkleuren van 2022 (samen met het Pantone Color Of The Year ‘Very Peri’, een dieppaarse kleur die in combinatie met tangerine verdacht veel lijkt op een Trachitol-verpakking).

De flitsende opkomst van de lamp deed ons afvragen: welke andere iconische designlampen zijn momenteel trending en/of noemenswaardig?

De paddestoel

Om te beginnen met de Artemide Nessino Tavolo tafellamp, een Italiaans design uit 1967. Het is de oranje lamp op de hoofdfoto van dit artikel, waarvan credits naar @mia_loves_things. Eind jaren ’60 werden meubels steeds ronder, met vloeiende vormen die deden denken aan de natuur. Tegenwoordig is het vintage design voor rond de 150 euro op de kop te tikken op menig tweedehands designwebsite. Vergelijkbare designlampen, die nu ook heel hip-hot-en-hapenning voorkomen, zijn de Panthella (1971) tafellamp en de &Tradition Flowerpot (1968) tafellamp van Deense ontwerper Verner Panton.

De Panthella Mini lamp van de Deense ontwerper Verner Panton.

Het peertje

De genialiteit van deze lamp zit ‘m in het minimalistische ontwerp van Mattias Ståhlbom. Zijn E27 lamp uit 2008 verwijst naar de fitting van het peertje dat bij de hele lamp hoort. Eigenlijk houdt het design van de lamp daar verder ook bij op: de E27 hanglamp is niet meer dan een peertje aan een draad. Geen opsmuk en geen tierlelantijntjes, gewoon recht voor z’n raap. Alhoewel de E27 lamp zo’n 70 euro kost, kan je hem zelf makkelijk (en goedkoper) namaken.

De lampion

De Japans-Amerikaanse kunstenaar Isamu Noguchi begon in 1951 met het ontwerpen van lampen. De Akari 75A Sculpture hanglamp was een van zijn eerste designs, maar heeft decennia later nog steeds invloed op de ontwerpwereld.

Veel bekende designlampen hebben een IKEA look-a-like gekregen, in dit geval is dat de Regolit IKEA-lamp.

De booglamp

De Arco booglamp van de Italiaanse architect Pier Giacomo Castiglioni is een ontwerp dat iedereen bekend voorkomt. Tenminste, we kennen allemaal een booglamp. Het design van Castiglioni uit 1962 is een van de eerste staande booglampen en wordt gekarakteriseerd door de marmeren voet.

Hoog in je bol

Het Frandsen Ball is een lampdesign dat niet mag missen in dit rijtje designklassiekers. Het ontwerp is van toonaangevende designer Benny Frandsen, die eveneens uit Denemarken komt. Toen hij de serie lampen in 1968 ontwierp had hij niet voor mogelijk kunnen houden hoe populair zijn designs zouden worden.

De Death Star

In dit geval is IKEA een winnaar binnen het design-rijtje: met de IKEA PS 2014 hanglamp van ontwerper David Wahl staat het Zweedse woonwarenhuis in de schijnwerpers. De bewegende lamp lijkt verdacht veel op een death star uit Star Wars, maar heeft ook veel weg van de PH Artichoke Lamp die in 1958 werd ontworpen door Poul Henningsen. Henningsen ontwierp teven de PH5 hanglamp, een mid-century design dat we tegenwoordig steeds vaker zien terugkomen.

Origami

Toegegeven, ik ben nog nooit een Deense lamp tegengekomen die ik niet leuk vond. Daarom is de stalamp van Mads Caprani ook opgenomen in dit lijstje; het is een designklassieker die terug van weggeweest is. De gewafelde lamp heeft sinds 2018 een grip op de Instagram influencers en is sindsdien niet aan te slepen.

Het hoedje

In 1968 werkten Claus Bonderup en Torsten Thorup samen aan de Semi hanglamp, onderdeel van de Gubi collectie. Het iconische design van de Semi hanglamp is eenvoudig en rechtlijnig, maar juist daardoor een stijlvolle en aantrekkelijke toevoeging aan een (modern) interieur.