Icoon der Iconen – 50 Jaar Royal Oak

Het woord ‘icoon’ of ‘iconisch’ wordt té vaak gebruikt. Dat moge duidelijk zijn. Maar voor sommige zaken is het gebruik ervan gerechtvaardigd. Zoals bij: de Audemars Piguet Royal Oak.

Vijftig jaar is een aardige mijlpaal. Wat doe je dan? Je lanceert nieuwe modellen om te vieren. Audemars Piguet deed precies dit. We bekijken de nieuwe Royal Oak en blikken terug op een horloge dat in 1972 een totaal nieuw concept introduceerde: het luxe stalen sporthorloge.

Wat maakt de Royal Oak nu zo’n legende? Dat moet meer zijn dan een paar horloge-fanatiekelingen of een paar lovende woorden van experts. Het moet een grote groep volgers hebben en erkenning om een icoon te worden.

Klinkt als de Audemars Piguet Royal Oak, het horloge met de achthoekige lunette, acht schroeven en geïntegreerde stalen band. Het innovatieve ontwerp van het horloge en baanbrekend gebruik van roestvrij staal, is het werk van de ontwerper Gérald Genta – algemeen gecrediteerd als de vader van het luxe sporthologe (kijk ook naar zijn andere creatie: de Patek Philippe Nautilus).

Early Adopters

Gianni Agnelli en Karl Lagerfeld waren early adopters. De wijlen modeontwerper droeg zelfs een op maat gemaakt geheel zwart model in 1979. Jay-Z rapte over Audemars Piguet in zijn nummers, basketballer Steph Curry droeg er één toen hij werd gekroond als MVP en acteurs als Chris Hemsworth, Damian Lewis en Will Smith hebben er ook één om de pols. De één wat gecompliceerder dan de ander.

De afkomst en clientèle dragen bij aan het succes, maar ook iets als de extreme veelzijdigheid van het horloge. Je kunt een Royal Oak dragen op het strand van Zuid-Frankrijk, maar ook net zo goed tijdens een galadiner.

Mits je er één kunt bemachtigen. We houden het hier vooral op de historie en de rol die de Royal Oak speelt in de horlogegeschiedenis. Iets minder op de ‘hype’, maar je kunt niet ontkennen dat de secundaire markt ontploft. Volgens McKinsey & Company handelt de Royal Oak op z’n max op 85 procent boven winkelwaarde.

Audemars Piguet geeft daarnaast nooit verkoopcijfers vrij, maar een recent rapport van Morgan Stanley schatte in dat Audemars Piguet in 2021 voor het eerst Patek Philippe overtrof. Met een vierde plaats in de Zwitserse hitlijsten, na Rolex, Cartier en Omega.

Gérald Genta

Spoedklus

Audemars Piguet had in 1970 een totaal nieuw en waterbestendig horloge nodig. De legende gaat dat het verzoek om vier uur ’s middags binnenkwam bij de ontwerper en dat hij de volgende ochtend al een concept moest inleveren.

De snelle doorlooptijd is te danken aan de legendarische Gérald Genta. Begin jaren 70 al een bekende in de industrie, met verschillende opvallende projecten op zijn naam. Zoals de Universal Genève Polerouter, de Omega Constellation en de Patek Philippe Ellipse.

Genta leverde de Royal Oak, geïnspireerd door traditionele duikhelmen, waar de acht zichtbare zeshoekige schroeven stonden voor de bouten van de helm. Het blootleggen van zoiets technisch werd destijds gezien als gedurfd en innovatief.

Net zo ongebruikelijk was de achthoekige lunette en de geïntegreerde stalen band. Destijds groot met een diameter van 39mm – hij kreeg daarom ook ‘Jumbo’ als bijnaam – maar tegenwoordig normaal. Gecombineerd met de wafelachtige ‘tapisserie’ wijzerplaatstructuur, geeft dit tezamen een uniek en tegelijkertijd tijdloos ontwerp. 

Nieuw Millennium

Op de Basel Fair van 1972 kon niemand het over iets anders hebben dan de zojuist geïntroduceerde Royal Oak. Aan het einde van 1972 had AP 490 Royal Oaks verkocht, dit maakte het hun meest succesvolle model sinds de oprichting in 1875. 

In de loop der jaren zou de Royal Oak een hele lijn voortbrengen binnen het portfolio van Audemars Piguet. De meest in het oog springende evolutie was de Royal Oak Offshore, die zijn debuut maakte in 1993. Dit horloge nam de achthoekige ring en geïntegreerde armband van het origineel over, maar was groter (42mm) met een veel dikkere kast met daarin een magnetisch afgeschermd chronograafuurwerk en was waterdicht tot een volledige 100 meter.

Ontworpen door Emmanuel Gueit, zou de originele Offshore uiteindelijk het luxe sporthorloge gaan definiëren in het nieuwe millennium, net zoals de eerste Royal Oak dit hiervoor deed.

Lichting 2022

Dit jaar brengt AP meerdere modellen uit om het jubileum te vieren. Waaronder speciale edities en modellen die soms het ‘uiterste vergen’ van de Royal Oak. Persoonlijke smaak, dat spreekt voor zich, maar wij houden ons daarom even bij de herinterpretatie die eerder dit jaar werd gelanceerd.

Ze hebben één ding gemeen: hun esthetische eigenschappen zijn vergelijkbaar met het originele horloge uit 1972, hoewel subtiele evoluties te zien zijn in het ontwerp van de kast, armband en wijzerplaat.

Een nieuw ontwikkeld, extra plat automatisch uurwerk maakt het mogelijk om een ​​nog dunner model van de Royal Oak ‘Jumbo’ te produceren. De Extra Thin 50th Anniversary is onze persoonlijke favoriet. Voor de collectie werden vier modellen gemaakt van roestvrij staal, platina, 18-karaats roségoud en geelgoud met een 39-millimeterkast.

Stuk voor stuk materialen die hebben bijgedragen aan het succes van de Royal Oak. Ter gelegenheid van het jubileum zijn alle vier de horloges uitgerust met een ‘50 Years’ oscillerend gewicht, gebaseerd op de kleur van de kast.

Er is ook een geskeletteerd model dat een kijkje geeft in het interieur van de Royal Oak ‘Jumbo’. Deze komt op de markt in staal en 18-karaats roségoud.