Idris wordt niet de nieuwe James Bond

Barbara Broccoli maakt een einde aan het gerucht, maar zegt tegelijkertijd wel dat de rol van James Bond door een man zal worden gespeeld.

Luther: The Fallen Sun. Idris Elba asJohn Luther in Luther: The Fallen Sun. Cr. John Wilson/Netflix © 2023
Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

De verschijning van No Time to Die, de 25e James Bondfilm, ligt inmiddels een jaar of twee achter ons (nadat het al twee jaar was uitgesteld door de corona-kwestie). Al voordat deze film in de bioscoop kwam, was bekend dat het de vijfde én laatste film zou zijn met Daniel Craig in de rol van 007.

Met de afronding van No Time to Die was Daniel Craig definitief de langst functionerende Bond. In een periode van vijftien jaar speelde hij in totaal in vijf Bondfilms. Dat deed hij dermate succesvol, dat Craig wordt gezien als de man die de in slaap gesukkelde Bond-franchise tot leven heeft gewekt. De ‘nieuwe’ James Bond is kwetsbaar en sterk, en als zodanig klaar voor de toekomst. Maar wie wordt de opvolger van Daniel Craig?

Barbara Broccoli is de dochter van de legendarische Bond-producer Albert R. Broccoli en de mede-eigenaar van EON Productions. Op de rode loper bij de uitreiking van de BAFTA Awards in Londen werd Barbara Broccoli gevraagd naar een nieuwe Bondfilm. Haar antwoord: “We zijn nog niet eens begonnen met de casting. Er is nog niet eens een script.”

Er wordt al jaren vrolijk gespeculeerd, maar één naam wordt steevast genoemd als ideale opvolger van Craig: Idris Elba. Nu heeft Elba zelf altijd ontwijkend geantwoord op vragen naar zijn bereidheid om de rol van James Bond te spelen. Maar hoe denkt Broccoli erover? “We love Idris,” zei Barbara Broccoli. Maar de beslissing, zo zei ze ook, “zal nog wel een aantal jaren op zich laten wachten”. Want: “Het gaat niet alleen om het casten van een acteur voor een film Het is feitelijk een heruitvinding… Er zijn meer mensen die op de maan hebben gelopen dan de rol van James Bond gespeeld.”

Idris Elba tikt in september van dit jaar de 51 aan. En, zegt Barbara Broccoli: “Wanneer we een nieuwe Bond casten, gaan we een commitment aan voor tien, twaalf jaar. Dus zo iemand denkt ook: ‘Wil ik dit wel?’ Want niet iedereen wil het. Het kostte al genoeg moeite om Daniel Craig zo ver te krijgen.”

Reizen als Bond? Dat kan. Hier vind je twaalf plekken om je 007 te voelen.

Broccoli wil een James Bond-acteur die ergens in de dertig is. Hij moet niet “some kid out of high school” zijn, maar hij moet ook niet “too old” zijn, gezien het lange commitment dat hij aangaat. 

Barbara Broccoli heeft ook aangegeven dat de nieuwe James Bond een man moet zijn, waarmee dat andere grote gerucht dat de rol naar een vrouw gaat uit de lucht is geruimd. Tegen The Guardian zei Broccoli: “He’s a male character… hij is ooit bedacht als een mannelijk karakter en ik denk dat hij mannelijk zal blijven, en dat is prima.”

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg