Idris Elba bouwt stad van de toekomst in Sierra Leone

De acteur droomt groots en wil de blik op Afrika eigenhandig veranderen.

Stedenbouwkundigen zijn de afgelopen jaren losgegaan. In Egypte verrijst een nieuwe hoofdstad, Californische miljardairs zijn iets van plan bij San Francisco en Saoedi-Arabië wil vanaf nul een stad in de woestijn bouwen: The Line. Acteur Idris Elba voegt zich bij het rijtje en wil een stad van de toekomst bouwen op een eiland voor de kust van Sierra Leone.

Een idee dat begon om een boetiekhotel naar Sherbro Island te brengen en iets moois te creëren voor zijn moeder, is uitgegroeid tot iets groters. Elba richtte in 2019 Sherbro Alliance Partners (SAP) op, samen met jeugdvriendin Siaka Stevens, wiens grootvader in de jaren zeventig en tachtig president van Sierra Leone was. Elba’s vader werd op het platteland geboren.

Architectuurstudio’s Sasaki Associates en Foster + Partners voegden zich daar onlangs bij en zijn bezig met de planning van een slimme stad voor maximaal een miljoen mensen op het eiland Sherbro, voor de kust van het West-Afrikaanse land.

‘Ik wil heel graag de manier waarop Afrika wordt gezien opnieuw vormgeven’

Idris elba

Idris Elba omschreef de plannen om het eiland te ontwikkelen tot een smart city als ‘een droom en het mooiste bejaardenhuis voor mijn moeder’. Toch is het meer, vertelde hij aan de BBC: “Het is een droom, maar ik werk in de schijnwereld, dus had ik mensen nodig die hier expert in zijn. Uiteindelijk wil ik gaan voor zelfredzaamheid, het gaat om het tot stand brengen van een economie die zichzelf voedt en groeipotentieel heeft.”

Daarom wordt het eiland volgens de makers een ‘Afro-dynamische ecostad’, gebaseerd op Afrikaanse culturele waarden. Waarbij gemeenschap, samenwerking en natuur op de voorgrond staan. De bouw van een wind- en zonnepark start al dit jaar, want het eiland heeft op dit moment geen toegang tot het elektriciteitsnet.

Het project wordt gefinancierd via een publiek-privaat partnerschap en gaat naar verwachting miljarden dollars kosten. Het eiland zal functioneren op een juridisch en economisch systeem dat gescheiden is van het vasteland van Sierra Leone en wordt volgens de BBC een ‘aangewezen speciale economische zone’.

Voor de acteur waren de eerste stappen voor zijn moeder, maar uiteindelijk hoopt hij toerisme aan te trekken langs de spectaculaire 30 kilometer lange kustlijn. En de blik richting Afrika bij te stellen. “Ik wil heel graag de manier waarop Afrika wordt gezien opnieuw vormgeven.”

Al blijft hij realistisch en gebruikt Elba zijn faam om alles net even soepeler te laten verlopen. “Nooit van mijn leven had ik gedacht dat ik de basis had kunnen leggen voor een nieuwe slimme stad… Daar ben ik niet voor gekwalificeerd. Maar ik ben wel gekwalificeerd om groots te dromen. En als je het gaat doen, zorg er dan voor dat je het goed doet.”