Zo halen Denen hun recht

Morgen is de openingsdag van het Internationaal Filmfestival Rotterdam. Maar deze ‘oude’ IFFR-film moet je toch nog even terugkijken.

riders of justice mads mikkelsen
Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam beleeft dit jaar de 53e editie. De opening wordt op donderdagavond verzorgd door de film Head South (regie Jonathan Ogilvie), maar het programma is lekker volgepropt met heerlijke films en speciale events. Drie jaar geleden beleefde een andere film zijn première in Rotterdam. En die film moet je eigenlijk nog even terugkijken.

Riders of Justice vertelt het verhaal van Markus (rol van Mads Mikkelsen), een uitgezonden militair die teruggeroepen wordt naar huis nadat zijn vrouw omkomt bij een treinongeluk. De toch al getroebleerde Markus moet er zijn voor zijn voor tienerdochter Mathilde (Andrea Heick Gadeberg), die worstelt met het verlies.

Al snel krijgt Markus bezoek van Otto (Nikolaj Lie Kaas), een data-analist die in dezelfde trein zat als Markus’ vrouw. Otto beweert dat het geen ongeluk was, maar een aanslag. Samen met twee collega’s, de nerds Lennart (Lars Brygmann) en Emmenthaler (Nicolas Bro), helpt Otto Markus om de verantwoordelijken op te sporen, een bende criminele motorrijders aan wie de film zijn naam ontleent.

Wat volgt is een spannende, ontroerende en bizar-komische zoektocht naar gerechtigheid, waarbij niets is wat het lijkt – een film waarin schrijver-regisseur Anders Thomas Jensen als een koorddanser boven een duistere diepte kunstig manoeuvreert tussen keiharde grimmige actie en invoelbaar menselijk drama. Verbazingwekkend geloofwaardig verbindt Jensen de realiteit met het absurde. 

Riders of Justice is een typisch voorbeeld van de stijl van Jensen, de Deen die bekendstaat om de originele en eigenzinnige verhalen waarin hij vakkundig genres vermengt. Jensen schrijft niet alleen zijn eigen films, maar ook die van andere Deense regisseurs zoals Thomas Vinterberg.

Jensen heeft meer dan dertig scenario’s op zijn naam staan en won twee keer een Oscar; voor zijn korte films Election Night (1998) en The New Tenants (2009). Zijn speelfilmdebuut maakte hij in 2000 met Flickering Lights, waarin Mads Mikkelsen voor het eerst met hem samenwerkte.

Hoewel hun initiële kennismaking een meningsverschil was dat uitmondde in een vechtpartij (op een feestje bij iemand thuis; er zal wat drank in de man zijn geweest), is er een solide band tussen Jensen en Mikkelsen ontstaan. Inmiddels hebben ze samen vijf uitzonderlijke films gemaakt: naast Flickering Lights is dat The Green Butcher, Adam’s Apples, Men & Chicken en Riders of Justice

Anders Thomas Jensen daagt Mikkelsen uit om de grenzen van zijn ongelooflijke talent op te zoeken. En die slaagt er op zijn beurt keer op keer in om zijn persoonlijkheid van het scherm te laten knallen, of hij nu een militair moet vertolken of een gangster, een slager, een priester of een volstrekt idiote kippenliefhebber.

De meest recente samenwerking tussen Mikkelsen en Jensen heet Bastarden (Engelse titel: The Promised Land). Deze film, reeds genomineerd voor een Gouden Leeuw in Venetië, is geselecteerd voor de komende editie van IFFR. De film speelt zich af in het Denemarken van 1755.

De straatarme kapitein Ludvig Kahlen (Mikkelsen) is op een missie om in naam van de koning de onbewoonbare Deense heide te koloniseren. De heerser van dit gebied is daar natuurlijk niet van gediend, met een ongelijke en meedogenloze strijd tot gevolg. Jensen schreef het scenario voor deze film.

Bastarden is een sensationele traktatie, zoals Riders of Justice dat ook is, en eigenlijk alle films waarin Jensen en Mikkelsen samenwerken. Dit zijn must-see films, ter verfijning van de goede smaak. 

International Film Festival Rotterdam (IFFR), 25 januari – 4 februari 2024 

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg