IJsbad na het trainen, wel of niet doen?

Het koudwaterdippen wordt door atleten massaal ingezet als middel om te herstellen na een zware training. Is dit zinvol of niet?

Wat begon als een gezondheidskeuze van Wim Hof en zijn Russische equivalent, is uitgegroeid tot een ritueel dat nu ook door de grootste atleten op aarde wordt omarmd: een ijsbad nemen na het trainen.

Waar het Wim Hof vooral ging om het verbeteren van zijn weerstand, het beïnvloeden van zijn autonome zenuwstelsel en het versterken van zijn psyche, wordt het koudwaterdippen door atleten massaal ingezet als middel om te herstellen na een zware training.

Hoe zit het precies?

Als antwoord op deze trend, ontstond er ook een golf van kritiek. Een koudwaterdip na het trainen zou juist een tegenovergesteld effect hebben en spiergroei verminderen. Hoe zit het nou precies? Hieronder de feiten op een rijtje.

  • Wanneer je binnen vier uur na een training een koudwaterbad neemt, kan dit invloed hebben op de groei van spiermassa. Dit lijkt volgens onderzoekers vooral te maken te hebben met signaleringsmoleculen die onderdrukt worden door de kou. Deze moleculen zijn verantwoordelijk voor het overdragen van informatie binnen cellen, waardoor de processen die spiergroei ondersteunen niet optimaal werken.
  • Een kort koudwaterbad (minder dan vijf minuten) kan helpen bij het herstellen van spierpijn, maar doet niet heel veel meer dan reguliere herstelmethodes.
  • Een koudwaterbad kan het dopamine-niveau in het bloed verhogen tot 250 procent. Een verhoogd dopamine-niveau kan helpen om stemming en focus te verbeteren.
  • Een ijsbad kan – logischerwijs – helpen om een overhit lichaam sneller af te koelen.

Keihard bewijs dat het nemen van een ijsbad nut heeft na een workout, is er dus niet. Wanneer spiergroei je doel is, heeft het zelfs een averechts effect. Een ijsbad lijkt vooralsnog voornamelijk invloed te hebben op het immuunsysteem, de psyche (het om leren gaan met weerstand), de stemming/focus door een dopamine boost en je social media accounts.