En de beste koffie komt uit…

De prijs voor de beste (en duurzaamste) koffie gaat dit jaar naar Brazilië.

brazilie koffie

‘Een ronde, gezonde en volle kop, met rijke maar zachte smaken van een balans van chocolade, karamel, bruine suiker en geroosterde amandelen op een bed van verfijnde helderheid, met een aanhoudende afdronk van milde, zachte maar harmonieuze zoetheid.’

Het zal je als kop koffie maar gezegd worden. Veel mooier en poëtischer wordt het niet. Deze prachtige jury-omschrijving viel José Eduardo Dominicale afgelopen week ten deel bij de achtste editie van de Ernesto Illy International Coffee Award in New York. 

Het waren mooie woorden voor de Braziliaanse koffieteler die in het dagelijks leven de Sao Mateus Agropecuaria-koffieplantage runt. Op deze plantage wordt, onder auspiciën van illycaffè, al dertig jaar koffie verbouwd op de meest duurzame manier. 

een milde, zachte maar harmonieuze zoetheid

Deze week werd al dat werk beloond met de door illycaffè in het leven geroepen prijs voor de allerbeste koffie. Dit is niet zomaar een prijs; de Ernesto Illy International Coffee Award is voor de koffie-industrie min of meer wat de Oscars zijn voor de filmwereld. Het is een kroon op het werk, een beloning voor de allerbeste koffie.

De prestigieuze prijs wordt toegekend door een onafhankelijk panel van negen koffiespecialisten. Kort gezegd komt het juryproces er op neer dat er negen koffies zijn uit negen verschillende landen. In een finale worden die koffies blind geproefd door de jury. De jury hanteert vervolgens talloze criteria om tot een oordeel te komen.

Zo levert koffie ook nog een mooiere huid op.

Dankzij het werk van het bekendste Italiaanse koffiemerk illycaffè wordt het verbouwen van koffiebonen steeds duurzamer. Het feit dat bovengenoemde Braziliaanse koffieproducent de beste koffie ter wereld weet te produceren, geeft aan dat al het werk van illycaffè in het duurzaam begeleiden van koffieboeren niet voor niets is geweest.

Het is een mooi initiatief van illycaffè. Het leidt niet alleen tot heerlijke koffie, maar ook tot meer duurzaamheid. Of om met de aloude ode van Rita Corita aan koffie te besluiten: ‘Koffie, koffie, lekker bakje koffie’.