Best of both worlds: Illycaffè en Kartell

Een stoel als een designstatement (met een kopje koffie erbij).

MILAN, ITALY - APRIL 17: XXX attends illy For Kartell Event during Milan Design Week 2023 on April 17, 2023 in Milan, Italy. (Photo by Claudio Lavenia/Getty Images for illy)
Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder

In Milaan is de vermaarde designbeurs Salone de Mobile nog steeds in volle gang. Als één ding daar opvalt, is het dat duurzaamheid het overheersende thema is. 

Soms leidt dat tot plichtmatige ontwerpen, maar soms zijn er ook prachtige creaties, en een enkele keer is er iets bijzonders. Zo is er de samenwerking tussen twee iconische Italiaanse merken, Illycaffė en Kartell. 

Kartell ken je van de strakke, tijdloze en vernieuwende meubelstukken, zoals de bekende plastic-metalen tafelstoelen in vele kleuren uit de jaren tachtig.

Illycaffè was het koffiemerk dat ervoor zorgde dat espresso, lungo en andere Italiaanse varianten wereldwijd een hit zijn geworden. Thank God voor Illycaffè dus want anders hadden we in Nederland nog aan de Senseo gezeten. 

Al eerder hadden deze twee Italiaanse merken elkaar gevonden. Dat leidde tot de Re-Chair, een door designer Antonio Citterio ontworpen eetkamerstoel gemaakt van oude Illy-koffiecups.

Deze week werd het partnership van Illycaffè en Kartell uitgebreid met de Eleganza, een zeer fraaie stoel (fauteuil is een beter woord) die door niemand minder dan Philippe Starck werd ontworpen, de grote Franse ontwerper die bezig is aan een opmerkelijke comeback (lees hier over in de eerste editie van ModMod Magazine). 

De Eleganza is een stoel waarvan de veelkleurige zitting de eyecatcher is. Ook deze fauteuil is gemaakt van gebruikte koffiecapsules en daarmee laten Illycaffè en Kartell niet alleen zien dat ze duurzaamheid serieus nemen, maar dat recycling ook prachtige resultaten kan opleveren. 

Neerlands' trots Maarten Baas kwam met een speciaal vliegtuig naar de Salone del Mobile in Milaan.

De stoelen zijn te bestellen; de Eleganza kost 740 euro, de Re Chair 170 euro. En mocht je binnenkort in Milaan zijn, mis dan niet de fraaie en gezellige flagshipstore van Illycaffè in Via Montenapoleone. Daar hebben ze heerlijke koffie, maar ook heel beste stoelen!

Smaak
Marilyn Monroe Joe DiMaggio
De 5 beste lunchcocktails
Door Arno Kantelberg
Smaak
Zo begin je een kunstverzameling volgens...
Door Lisanne Meeder