Het is niet te laat om in te stappen op TikTok

Nu de overname van Twitter door Elon Musk geleid heeft tot een beweging om Twitter te verlaten, ben ook jij wellicht op zoek naar iets nieuws – een late instappersgids voor TikTok.

tiktok logo alexander-shatov-I4p0FcjDBJI-unsplash

Van de grote sociale platforms (Facebook, Instagram) is TikTok de jongste, hoewel het toch ook alweer zes jaar actief is. In die tijd heeft het platform meer dan een miljard actieve gebruikers aan zich weten te binden.

Er zijn wel wat punten van zorg, bijvoorbeeld bij de Amerikaanse regering. Die maakt zich zorgen omtrent de nationale veiligheid aangezien TikTok een Chinees bedrijf is dat de beschikking heeft over westerse data, zorgen die in mindere mate ook door Europese regeringen worden gedeeld.

Maar de populariteit van TikTok blijft groeien, en dus ook de invloed op onze samenleving.

Jij kunt ook op TikTok, daar is het helemaal nog niet te laat voor. Als je niet precies weet hoe het werkt, is er ook geen enkele reden om je daarvoor te schamen. Wij helpen je wel op weg met deze gids voor laatkomers op TikTok.

tiktok solen-feyissa-XfnfMlNpWDo-unsplash

Hoe begin je

Download de app in de app store op je telefoon. Het downloaden van TikTok is gratis, net als het gebruik ervan.

Net zoals bij andere sociale media maak je bij TikTok een account aan en een profielpagina met je gebruikersnaam en een foto.

Wat krijg je te zien

Als je inlogt en op het startlogo klikt (het huisje), krijg je videos te zien. De ‘Voor jou’-feed toont filmpjes die het algoritme bij jou vindt passen, gebaseerd op je reacties op andere accounts en filmpjes.

Je kunt ook op de ‘Volgend’-feed klikken, dan krijg je filmpjes te zien van accounts die jij volgt.

Hoe zoek je

Door naar boven te swipen krijg je telkens een nieuw filmpje te zien. Aan de rechterkant van het scherm vind je opties om op zo’n filmpje te reageren. Als een filmpje je bevalt, kun je op het icoontje van de maker klikken om naar zijn of haar profielpagina te gaan, waar je kunt besluiten om dit account te volgen.

Jouw reacties bepalen wat TikTok je voortaan laten zien – het beruchte algoritme.

Ben je specifiek op zoek naar een account, dan is er rechtsboven een zoekfunctie in de vorm van de welbekende loupe.

Filmpje maken

Je kunt werkelijk overal een filmpje over maken (dat doen anderen ook, daar kom je snel genoeg achter). Dat doe je door op het plustekentje centraal onderin te klikken. TikTok zal je de eerste keer vragen om toegang tot camera en geluid. 

Je kunt zelf de lengte van je filmpje bepalen, die opties worden gegeven. Je kunt ook een kort clipje maken dat slechts 24 uur te zien zal zijn. Dat doe je door op Verhaal te klikken.

Voordat je je filmpje upload, klik je op de ‘Geluid toevoegen’-button bovenin. Daar kun je een passend muziekje vinden voor onder je video, tenzij je natuurlijk de oorspronkelijke audio wil laten horen.

Linksonder vind je het icoontje ‘Effecten’. Hier tref je filters en speciale effecten om er een showtje van te maken. Er zijn ook stickers en titels die je kunt selecteren.

Posten

Als je klaar bent met het bewerken van je video, tik je op de Volgend-knop. Vervolgens kun je een locatie aangeven en hashtags toevoegen. Hier kun je ook geavanceerde opties kiezen, zoals het combineren van jouw video met die van anderen.

Als je uiteindelijk je filmpje gepubliceerd hebt, maar toch terug wil krabbelen, dan kan dat onder het logo van de drie puntjes. Daar kun je het clipje weer verwijderen of bewerken.

TikTok heeft zelf een uitgebreide gebruiksaanwijzing, maar je leert het snel genoeg door te proberen. Het is net fietsen; vallen en opstaan.