Zo ziet het ‘Beste Interieur van het Jaar 2022’ eruit

Een 17e eeuws grachtenpand met eigentijds karakter; dat is de interieur-winnaar van dit jaar.

Het Beste Interieur van het Jaar 2022 is een oer-Hollands grachtenpand in een modern jasje. Architectuur-website Architectenweb houdt jaarlijks een interieur-verkiezing, in 2022 is het Canal House van ontwerpbureau i29 als winnaar uit de bus gekomen. Het Amsterdamse grachtenpand in de buurt van Amstelveld is in twee jaar tijd getransformeerd van een 17e eeuws opknaphuis naar een modern pand met historische flair.

Fotografie Ewout Huibers

Uitgangspunt van renovatie was het maximaliseren van de ruimte binnen de beperkende richtlijnen van het beschermde, monumentale gebouw. Het 17e-eeuwse pand is met zijn lage en smalle ruimten een lastig huis. Toch heeft i29 de krappe ruimte goed benut, vindt de jury. De ontwerpers hebben ervoor gekozen het pand te verbouwen tot een lichte en ruimtelijke woning, wat volgens Architectenweb een van de redenen voor de winst is.

Achter in de woning vind je een customized eikenhoutenkeuken en -tafel op een licht betonnenvloer. Een groene glaswand verhult een gastenverblijf met eigen badkamer en toegang tot de tuin.

In het design is veel gebruik gemaakt van kleur: dankzij de blauwe, groene en grijze kleurvlakken worden de verschillende ruimtes van het huis uitgelicht. Juist door de kleuren van ruimte naar ruimte te laten overlopen, wordt de woning ruimtelijker. Daarnaast worden oude details – zoals de schuiframen en het overvloedige hout – benadrukt door het kleurgebruik.

De keuken is verbonden aan de studeerkamer, zoals hierboven te zien. Op de bovenverdiepingen bevinden de slaapverblijven, die ook door kleur worden getypeerd. De master bedroom is op de bovenste verdieping, waarvan de aangrenzende badkamer een traditioneel Japans bad heeft.

Al met al benadrukt de jury van Architectenweb dat het interieur zowel een grafische als een vriendelijke uitstraling bezit, wat het 17e eeuwse pand een eigentijds karakter meegeeft. De woning van 115 m2 is nu in gebruik als privéverblijf.