In gesprek met Babylon’s Diego Calva

Hoe was het Hollywood van vroeger? In Babylon, blijkt, best extreem. ModMod sprak exclusief met hoofdrolspeler Diego Calva.

Damien Chazelle’s Babylon is een drie uur durend extravaganza over Hollywood in de 20’s in al zijn verdorvenheid en de pijnlijke overgang van de stomme film naar de talkies.

De film draait nu in de bioscoop of. Met Brad Pitt en Margot Robbie, maar we zien de film vanuit het perspectief van een buitenstaander. Een eenvoudige assistent genaamd Manny, gespeeld door Diego Calva. Voor de Mexicaanse Calva (30) is het z’n eerste grote rol, buiten wat los strooigoed in bij- en gastrollen. “Voor mij is dit de eerste film die aanvoelt als een kans.”

MANNY

“Iedereen rende van de ene kant naar de andere. Soms waren er wel duizend mensen tegelijkertijd op de set. In mijn vroege scènes hoefde ik als Manny niet veel te acteren als het om mijn verwondering ging. Mijn eerste dag was Manny’s eerste dag, dus sommige van de verbaasde gezichten of het ontzag dat je in zijn gezicht ziet, is eigenlijk dat van mij. Het is mijn eerste grote film en ik werk met supersterren. Dus ik kende het gevoel dat je in de film ziet. Ook al keek de crew soms enigszins meelijwekkend naar me alsof ik een kind was in een snoepwinkel. Ik heb al duizend levens achter mij. Gewerkt in de catering, ik was de koffieman, deed het geluid, bouwde sets of assisteerde een producent. Alles om maar dichtbij ‘film’ te blijven.”

PITT

Brad Pitt zit al zo lang in deze wereld. Hij kan acteren en verhalen vertellen als geen ander. Voor mij was hij een betrouwbare bron van advies op de set. Ik herinner me een mooie dag toen hij me benaderde en iets nuttigs zei, iets dat belangrijk is voor een acteur. Hij zei: ‘Ga goed om met je lichaam en vertrouw op je instincten. En als je een beslissing neemt, neem ‘m en wees niet bang. Twijfel er niet meer aan’.”

BIG BREAK

“Na mijn eerste contact met de casting director en het verzenden van mijn eerste tapes stond ik op het punt naar Los Angeles te vliegen voor de persoonlijke casting, maar het begin van de lockdown hield ons tegen. Meer dan een jaar lang stuurde ik video’s van mezelf in verschillende scènes. Het was vermoeiend, maar het hielp me om aan mijn geduld te werken en leerde me om niet te veel over de toekomst te speculeren. Begin vorig jaar veranderde alles. Ze belden me om de persoonlijke casting in Californië te doen met Margot Robbie en Damien.  Ik kan alleen maar zeggen dat het een moment was dat ik me altijd zal herinneren. Zodra hij me zag, speelde Damien de soundtrack van The Godfather.”

THE GODFATHER

“De rol van Al Pacino in die film vertoont veel gelijkenissen met mijn rol als Manny. Er waren veel verschillende momenten in Manny’s verhaal waarop hij zijn ziel begint te verliezen. Hij corrumpeert zichzelf tot het punt waarop hij liegt over wie hij is. Zegt niet dat hij uit Mexico komt, maar verzint een verhaal dat hij in Madrid is geboren. Als je naar The Godfather kijkt, is het ongelooflijk wat Pacino daarmee heeft gedaan. Je kunt letterlijk voelen hoe het personage verandert door de manier waarop hij zich kleedt, de manier waarop hij zijn haar draagt; alles. Er zijn enkele kleine momenten waarop je merkt: Oké, dit is een andere man. Dat wilde ik benaderen. Een bitterzoet gevoel, maar daarom werkt Babylon ook zo goed als levensverhaal. Gruwelijk en mooi tegelijkertijd.”

ERFGOED

“Door deze film heb ik aardig wat zichtbaarheid op het moment. Die luxe wil ik proberen te gebruiken om dicht bij mijn roots te blijven en verhalen te vertellen die net zoveel voor mij betekenen als mijn hopelijk lange carrière. Voor mij is dit de eerste film die aanvoelt als een echte kans. Ik sta nu met één voet in Hollywood en ik ben van plan om te blijven en te blijven werken met mensen die ik bewonder. Met wie ik droomde om mee samen te werken toen ik een klein kind was. Maar tegelijkertijd wil ik proberen om ook in Latijns-Amerika een carrière op te bouwen en naar Mexico te gaan en voor verhalen die belangrijk voor me zijn en mijn land. Het is prachtig om in je eigen taal te acteren.”