F1-Wereldkampioen Jenson Button geeft uitleg

Met de Grand Prix van de Verenigde Staten in het vooruitzicht zitten tegenover voormalig F1-wereldkampioen Jenson Button.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Jenson Button, 2009 F1-Wereldkampioen en vijftienvoudig Grand Prix-winnaar. Hij had teamgenoten als Fernando Alonso en Lewis Hamilton en reed 17 seizoenen lang mee in de koningsklasse van de autosport. Daarna volgde een cooldown in de Japanse Super GT-klasse en trad Button op als gastrijder in de DTM.

Verder doet hij zo nu en dan mee aan endurance races als de 24 Uur van Le Mans, is hij sinds 2021 weer onderdeel van Williams Racing als Senior Advisor. Een team waarvoor hij in 2000 reed. En is hij presentator bij Sky F1 tijdens raceweekends.

Close Racen

“De Formule 1 bevindt zich in een spannend tijdperk en sinds de laatste grote wijziging in de regelgeving in 2022 hebben we het hele veld dichter bij elkaar kunnen brengen. Meer close racen door het gehele veld is de sleutel voor de toekomst van de sport. Hoewel Formule 1 zich op een heel goede plek bevindt, moeten we de sport blijven ontwikkelen zodat deze beter wordt.”

Traditie vs. de Straat

“Het is dan ook geweldig om te zien hoe de sport evolueert en wereldwijd veel belangstelling wekt. Het is belangrijk om je te verbreden naar nieuwe landen of steden, maar blijf ook de historische circuits eren die door de decennia heen zulke geweldige wedstrijden hebben opgeleverd. De combinatie van traditionele circuits en stratencircuits biedt teams en coureurs een unieke uitdaging en geeft verschillende rijstijlen de kans.”

Eyeballs

“De sport is nu zo populair en ik denk dat dit komt omdat fans een coureur kunnen steunen voor wie hij of zij is, en niet alleen door zijn racegedrag. Dit is grotendeels te danken aan de Netflix-serie Drive To Survive. Mensen hielden altijd al van de sport, maar zagen nooit de coureurs achter de helmen. De serie verdiept het wereldje achter de schermen, dus we zien de persoonlijkheden van de coureurs en teams, evenals de rivaliteit. Die serie is cruciaal voor veel eyeballs tijdens een raceweekend.”

Goodwood Revival

“Zolang ik mij kan herinneren, ben ik ondergedompeld in de wereld van de autosport. Sinds ik F1 heb verlaten, heb ik het geluk gehad om in andere disciplines te racen. Dit jaar had ik de ongelooflijke uitdaging en het voorrecht om deel te nemen aan de 100ste verjaardag van de 24 uur van Le Mans. Totdat je daar bent en er deel van uitmaakt, deel uitmaakt van een team, 24 uur lang vecht, besef je niet hoe bijzonder het is. Ik reed in de NASCAR-stockcar, samen met NASCAR-legende Jimmie Johnson en Le Mans-racewinnaar Mike Rockenfeller, als onderdeel van de Garage 56-line-up. Ik heb ook het geluk gehad om al meer dan twintig jaar Goodwood bij te wonen en ik heb de afgelopen twee jaar op de Goodwood Revival geracet. Het is het beste weekend van het jaar. De auto’s, het historische circuit op een oud RAF-vliegveld en de concurrentie. Want het trekt een aantal van de beste coureurs van over de hele wereld aan.”

Mechaniek

“Ik ben een coureur die van alle soorten motorsport houdt, en daarom is mijn relatie met Rolex zo speciaal voor mij. Als ik aan de versnellingsbak van een auto denk, denk ik ook aan een horloge. Het doel is om alle onderdelen van een versnellingsbak nauwkeurig op elkaar af te stemmen, zodat deze op het hoogste toerental kan draaien en topprestaties levert, net zoals bij een mechanisch horloge. Als atleet resoneert deze mentaliteit enorm met mij, omdat er altijd ruimte is om je prestaties te verbeteren, zelfs als je als één van de beste in je vakgebied wordt beschouwd.”

Daytona

“Het is daarom een enorm voorrecht om een Rolex Testimonee te zijn. Iets waar ik al heel lang naar streef. Het vertegenwoordigen van dit merk naast legendes uit mijn vakgebied en andere sporten is echt een eer. Voor de 70e verjaardag van mijn vader gaf ik hem een roségouden Daytona, waar hij dol op was. Als gezin hebben we Rolex altijd bewonderd, dus het voelde als het perfecte cadeau. Na zijn overlijden heb ik het horloge van mijn vader geërfd en ik draag dit horloge nog steeds het vaakst.”

Beeld: James Moy/Rolex

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels