Stanley Tucci over maatwerk, pasta en cocktails

Prime Video’s Citadel moet dé nieuwe streaminghit worden. Stanley Tucci (62) neemt één van de hoofdrollen op zich. ModMod sprak ‘m in Londen.

Citadel wordt gepresenteerd als een groots spektakel met minstens zulke grote sterren. Naast Priyanka Chopra Jonas zien we Richard Madden (The Bodyguard), Lesley Manville (The Crown) en Stanley Tucci (Spotlight). Alle zes afleveringen vind je nu op de streamingdienst van Amazon.

De serie draait om het onafhankelijke wereldwijde spionageagentschap Citadel, dat is vernietigd door het syndicaat Manticore. Bij de val van Citadel werd het geheugen van elite-agenten Mason Kane (Richard Madden) en Nadia Sinh (Priyanka Chopra Jonas) gewist toen ze ternauwernood hun leven konden redden tijdens de laatste operatie.

Sindsdien houden ze zich verborgen en bouwen een nieuw leven op, zich niet bewust van hun verleden. Totdat Mason wordt opgespoord door zijn voormalige Citadel-collega, Bernard Orlick (Tucci).

Citadel is de op één na duurste televisieserie ooit van Prime Video, na hun Lord of the Rings-serie: Rings Of Power. Met een budget van zo’n $300 miljoen is het een grote gok van Prime Video, maar ze geloven erin. Op basis van het eerste seizoen, zal Prime namelijk ook internationale spin-offs lanceren. Die al reeds in productie zijn in Italië, India en binnenkort in Mexico.

Voor de 62-jarige Tucci was de serie het ‘grootste project’ waar hij ooit aan heeft gewerkt.

Geduld

“Ik merk dat ik tegenwoordig anders sta in m’n werk. Als jonge acteur geloof je dat je vaardigheden met veel moeite aan mensen moet bewijzen. Naarmate je ouder wordt, realiseer je dat het allemaal draait om de waarheid vertellen. Ook al vind ik sommige projecten mateloos interessant, het fenomeen wachten wordt steeds moeilijker om op te brengen. Niet iedereen weet dit, maar in een grote film ben je 12 á 13 uur op een set, waar je in totaal maar 20 minuten mag acteren. Zo werkt het en soms is het dat waard, maar steeds vaker besteed ik mijn kostbare tijd liever ergens anders.”

Citadel

“Mijn nieuwste project, Prime Video’s Citadel, is waarschijnlijk het grootste project waaraan ik ooit heb meegewerkt. Ik heb grote films gedaan, maar ik heb nog nooit een serie gemaakt met deze reikwijdte en complexiteit. En een budget van om en nabij de $300 miljoen. Het is een ambitieuze serie over een wereldwijde inlichtingendienst die zich inzet om de veiligheid van de wereld te beschermen. Tegelijkertijd met onze serie werden er ook Italiaanse en Indiase spinoffs geproduceerd, dat maakte het uitdagend om te spelen en alles op een rij te houden. Maar mijn bescheiden bijdrage als steun en toeverlaat voor Richard Madden en Priyanka Chopra Jonas als tech-genie Bernard Orlick, was iets bijzonders.”

Europa vs. VS

“We filmden de serie deels in Engeland en ik moet zeggen, ik voel me er thuis. Ik heb me nooit echt op mijn gemak gevoeld in Amerika. Ik weet dat dit vreemd klinkt omdat ik een Amerikaan ben, maar ik heb als kind een jaar in Italië gewoond en in veel opzichten voel ik me meer op mijn gemak in Europa. Amerika is erg gespannen en het wordt steeds gespannener.”

Smaak

“Smaak is iets kneedbaars. Het betekent veel verschillende dingen. Proeven doe je met je mond, maar er is ook smaak zoals in esthetiek, of de vraag wat goede of slechte smaak is. Daarom heb ik gekozen voor die boektitel van mijn biografie/kookboek Taste. Ik ben stom geslagen door het succes ervan en de reacties van mensen. Dit had ik vijf jaar geleden niet durven dromen toen ik mijn kankerdiagnose kreeg. Mondholtekanker in de eerste fase. Ik was nooit echt angstig om te sterven, maar ik was bang dat ik nooit meer iets zou kunnen proeven. Dat risico bestond na de operatie. Als het zover was gekomen, had ik geen wijn meer kunnen drinken en niet meer kunnen genieten van het leven zoals ik dat graag doe.”

Pasta

“Het mag duidelijk zijn dat ik dol ben op pasta, dus ik ben dol op het koken van elke soort pasta. Maar ik denk dat het maken van een heel eenvoudige voor mij het beste is dat je iemand kunt voorschotelen. Verse tomaat met uien, knoflook, basilicum, olijfolie, en dan gooi je dat gewoon door verse pasta. Het enige dat ik van thuis mis is maïs uit de staat New York in augustus. En krab en kreeften van de oostkust. De kreeft komt hier uit dezelfde oceaan, maar is anders.”

Maatwerk

“Smaak trek ik breder. Zoals kleding. Ik ben niet specifiek trouw aan één bepaalde kleermaker als het gaat om pakken. Wel vind ik dat je als man een goede kleermaker in je telefoon moet hebben opgeslagen. Elk kledingstuk wordt beter als je ermee langs de kleermaker gaat. Ik heb dat jaren geleden geleerd van een styliste tijdens een film en ik doe nooit meer anders. Als het om drank gaat, en cocktails in het bijzonder, dan is er één favoriet: de martini. Tanqueray No. Ten gin, wat droge vermout en een grapefruit schil. Niet per se een favoriet vanwege de heerlijke smaak, maar vooral de ceremonie van het maken. Ook al verbaasde mij de populariteit op Instagram toen ik tijdens de pandemie liet zien hoe ik een Negroni maakte. Ook heerlijk overigens. Onmisbaar tegen het einde van de week.”