In gesprek met Spider-Man’s Tom Holland

Met een opbrengst van bijna $2 miljard is Spider-Man: Far From Home één van de meest succesvolle films ooit. Nu is de blockbuster te huur, ModMod had een onderonsje met Spider-Man himself, Tom Holland (25).

Entertainment
Creatief met stofzuigen
Door Redactie
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg

Spider-Man is zonder twijfel één van de meest geliefde superhelden ooit. Maar het feit dat de webslinging held alweer aan zijn derde incarnatie bezig is (na Tobey Maguire en Andrew Garfield) deed nou niet heel veel goeds vermoeden. Toch lijkt Sony Pictures eindelijk de juiste formule te hebben gevonden met Tom Holland aan het hoofd als Peter Parker alias Spider-Man.

De nieuwste en derde film met Tom Holland in de hoofdrol is uit, en met succes. Spider-Man: No Way Home start voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Spider-Man-films als zijn identiteit bekend wordt. En Peter Parker zijn normale leven niet langer gescheiden kan houden van alter-ego. Als hij Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) om hulp vraagt, staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Dit dwingt hem onder ogen te zien wat het nu echt betekent om Spider-Man te zijn. Naast Holland en Cumberbatch zien we ook Jon Favreau, Jacob Batalon en Marisa Tomei.

Natuurlijk word je overladen met special effects, ontploffingen en megalomane bad guys, maar de film is grappig, aanstekelijk, gaat als een trein en heeft de losse sfeer die de vroege Marvel-films zo goed maakten.

Tom Holland lijkt misschien uit het niets tevoorschijn gekomen – hadden wij ook eerst – maar hij heeft voor z’n 25 jaar al een indrukwekkend cv. Hij stond in 2008 op de planken in het Londense West End als Billy Elliott in de gelijknamige musical, was het zoontje van Ewan McGregor en Naomi Watts in het heftige tsunami-drama The Impossible, speelde in Ron Howard’s In the Heart of the Sea, het BBC-drama Wolf Hall en ook nog The Lost City of Z en onlangs Uncharted

Wat voor invloed heeft Spider-Man tot nu toe gehad op je leven?
(lacht) “Ik had de beste openingszin ooit… ‘He, weet je, ik ben Spider-Man’. Kan zeker van pas komen, maar weet je, het is bizar. Ik deed Spider-Man al na sinds mijn vijfde. Voor de spiegel in mijn kamer en dan vertrouwt Marvel je deze franchise toe van honderden miljoenen. En heb je ook nog eens de kans om nu met je beste vrienden en familie de wereld rond te reizen. Ik heb nog nooit zo hard voor iets gewerkt, maar het is waard.”

Hard werken, met opeens veel aandacht. Hoe let je erop dat je niet naast je schoenen gaat lopen?
“Ik ben nog steeds dezelfde jongen als toen ik begon aan Billy Elliott of aan The Impossible. Als dat dreigt te veranderen, dan zorgen mijn ouders daar wel voor of m’n broer.”

Er zijn al twee Spider-Man’s geweest in de afgelopen jaren. Hoe ben je daarmee omgegaan?
“Ik ben ze zeker niet uit de weg gegaan. Ik heb veel strips gelezen en de films ook bekeken, maar we maken nu een heel ander soort film. Zonder schuldgevoelens of overdreven zwaar drama. Gewoon een jongen die z’n speciale krachten geweldig vindt en het allerliefst een Avenger wil zijn en daar alles voor wil doen.”

“De komende jaren wil ik gewoon plezier hebben en binnen 15 jaar een Oscar”

Hoe was het toen je voor het eerst het pak aan had?
Best teleurstellend eigenlijk. Toen ik voor het eerst Spider-Man speelde in Captain America: Civil War, hoorde ik dat op een vrijdag en op maandag moest ik al filmen in Atlanta. Er was dus geen tijd om een pak aan te laten meten, dus trok ik het pak van de stuntdouble aan. Hij was toen een stuk gespierder dan ik, dus toen ik het pak aan had was het allemaal heel baggy en triest.”

Mindere binnenkomer dus.
“Kostte even wat tijd om dat op te leuken, haha. Maar inmiddels zit ‘ie als gegoten, tot op de millimeter. Maar het gênantste van mij begin als Spider-Man was toen ik als een fanboy losging tijdens mijn eerste ontmoeting met Robert Downey Jr. Ik vol bewondering met hem aan het praten, stapte Robert opeens binnen… Bleek dus dat ik met zijn stuntdouble stond te praten! Dat laat Downey me nog steeds niet vergeten… Scheelde wel weer dat ik niet als een enorme supernerd tegen Robert heb gepraat. Dat was al uit m’n systeem.” (lacht)

Was de voorbereiding heftig?
“Je schrijft je hele leven zo ongeveer over aan Marvel en ze nemen bezit van je voor de komende 700 jaar, haha. Maar het in vorm komen was wel een ding. Mijn trainer had een of ander nieuw iets waar je sport en yoga doet, maar dan met een vest aan dat je zo ongeveer elektrocuteert. De stroomstoten geven je spieren een heftige impuls en daardoor train je sneller. Het werkte, maar het deed pijn als een bitch!”

Hoeveel vrijheid heb je in een rol als Spider-Man?
“Laten we wel zijn, Marvel weet precies wat ze willen en dat moet je doen. Dat is nu eenmaal part of the deal en dat is prima. Wat mij verraste was dat we tijdens het draaien nog best veel vrijheid hadden om dingen te proberen en het karakter je echt eigen te maken. Als je maar binnen die ‘lijnen’ blijft.”

Zoals wat bijvoorbeeld?
“Zoveel. Van improvisatie als ik zelf met een Gopro-achtige camera in de weer ga tot het aanpassen van scenes en het meedenken over actiescènes.”

Hoe zie je je carrière na Peter Parker?
“Ik heb het voor mijzelf onderverdeeld in jaren. Geen idee of het lukt tot op het jaar, maar het is in ieder geval een leidraad voor me. De komende jaren wil ik gewoon plezier hebben, binnen 15 jaar zou ik een Oscar willen hebben en binnen 20 jaar wil ik regisseren. Maar in essentie: als ik kan zo divers kan werken als, zeg, een Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling of Jake Gyllenhaal, dan ben ik een gelukkig man.”

Wat voor iets zou je willen regisseren?
“Ik heb een zwak voor thrillers, detectives en rechtbankdrama’s, maar ik denk ook zeker comedy. Het is zo moeilijk om een goede comedy te maken. Er komen er een boel uit, maar bij 80 procent snap ik niet waarom ze grappig zijn. Ook al scheld je of laat je allemaal vieze dingen zien, dat maakt het nog niet grappig per se.”

Zoals welke bijvoorbeeld?
(grijnst) “Die ga ik je niet geven, omdat vrienden van mij erin spelen. Geef mij maar een grappig verhaal, dat niet alleen maar om dick jokes draait. Begrijp mij niet verkeerd! Ik ben de eerste die van een goede dick joke houdt, maar echte comedy is niet waar je alleen maar grof doet. Neem Tropic Thunder, die was geniaal. Maar ook My Cousin Vinny, Dodgeball of de eerste Meet the Parents. Hoe dan ook wil ik nog veel meer leren over de industrie waarin ik werk. De beste manier is om dan ook films te maken, in plaats van er alleen in te spelen.”

Spider-Man: No Way Home is nu te zien op Blu-Ray, DVD en Video on Demand

Entertainment
Creatief met stofzuigen
Door Redactie
Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg