De invloed van slechte slaap in 3 schrijnende statistieken

Iemand heeft je vast wel eens verteld dat slaap belangrijker is dan we collectief lijken te denken. Drie statistieken die het bewijzen.

De invloed van slaap op je prestaties

Wanneer je een beetje actief bent in de sportschool, heeft vast en zeker iemand je ooit op het hart gedrukt dat een kwalitatieve nachtrust essentieel is als je zwaardere gewichten wil tillen.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te concluderen dat al die adviezen op waarheid berusten, na een gebroken of korte nacht voelt vrijwel iedereen zich immers fysiek en mentaal minder sterk. De onderstaande grafieken bevestigen dit beeld, maar doen er ook nog een aardig schepje bovenop.

De cijfers

Zo is de kans op een blessure 40 procent groter wanneer je gemiddeld 6 uur slaapt in plaats van 8 uur (gemeten over 21 maanden). De kans dat een verkoudheidsvirus je grijpt, is 25 procent groter wanneer je minder dan 5 uur slaap in tegenstelling tot mensen die 7 uur of langer slapen. En sportprestaties nemen met 4.1 procent af na 1 nacht van 4 uur slaap.

Ook kan het testosteron, het mannelijke geslachtshormoon dat je helpt presteren in de sportschool, met 10 tot 15 procent stijgen wanneer je 8 uur slaapt. En het vervaardigen van nieuwe skills? Ook dat gaat er op vooruit wanneer je voldoende slaapt. Laat al die supplementen die amper of niks voor je doen dus vooral staan en zorg dat je voldoende nachtrust pakt.

De invloed van slaap op je prestaties
De invloed van slaap op je prestaties
De invloed van slaap op je prestaties
De invloed van slaap op je prestaties