Hoe stress je trainingsresultaten flink kan beïnvloeden

Stress kan een enorme invloed hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Sterker nog: stress is een sluipmoordenaar.

invloed stress op sporten
Onderhoud
To beard or not to beard…
Door Redactie
Onderhoud
Je reisgezel is een viezerik
Door Redactie

Stress vertraagt spierherstel

Een langzamer herstel van de spieren. Tijdens een workout ontstaan er microscopische scheurtjes in de spieren. Het lichaam herstelt die scheurtjes en bereidt zich daarmee voor op een nieuwe ‘aanval’ op de spieren, lees: spiergroei en daarmee krachttoename.

Wanneer het cortisolniveau langdurig te hoog is, wordt dit herstelproces vertraagd. Een langer herstel betekent minder intensief of frequent trainen en daardoor minder progressie.

Stress kan het testosteronniveau verlagen

Hoge stresslevels tasten eveneens het mannelijke geslachtshormoon testosteron aan, een – zoals je vast niet is ontgaan – essentieel hormoon voor vetopslag- en spiergroei-regulatie. Wanneer het testosteron-niveau laag is, wordt spiergroei minder gestimuleerd.

Kracht neemt af, energie wordt lager en vetopslag neemt toe. Het omgekeerde gebeurt wanneer je testosteronverhogers als steroïde neemt. Absoluut af te raden natuurlijk, maar de werking van steroïden geeft wel aan hoe essentieel het is om het testosteron-niveau goed te reguleren.

Stress kan het metabolisme beïnvloeden

Wanneer je lichaam onder stress staat, wordt het vecht of vlucht-mechanisme geactiveerd. Een overlevingsmechaniek dat ons in de oertijd hielp, maar nu ook vaak (niet altijd) tot last kan zijn. Er is immers weinig meer om voor te vluchten (of vechten).

Wanneer het lichaam regelmatig in deze status verkeert, wordt de verbrandingsoven op een lager pitje gezet en neemt de vetopslag toe. Het lichaam denkt immers dat het in gevaar is en moet overleven. Voldoende energieopslag is een belangrijk onderdeel van de overlevingsstrategie.

Stress kan je voedingskeuzes sterk beïnvloeden

Stress maakt dat je slechtere keuzes maakt. Je mentale veerkracht raakt uitgeput en het verlangen om voor de makkelijkste weg te kiezen, wordt aantrekkelijker. Laat die ‘makkelijke weg’ nou precies vol liggen met alles dat zout, zoet of vet is.

Het is niet alleen de mentale veerkracht die parten speelt in het maken van voedingskeuzes, het lichaam verlangt ook daadwerkelijk naar voeding met hoge suiker- en vetwaardes. Het staat immers in de overlevingsstand, oftewel: binnen halen wat er te halen valt en zo veel mogelijk opslaan.

Gelukkig zijn er talloze tools beschikbaar waarmee je jouw stressniveau kunt verlagen. Is je stress laag, maar blijven je trainingsresultaten alsnog uit? Kijk dan is of deze 6 elementen op orde zijn.

Onderhoud
To beard or not to beard…
Door Redactie
Onderhoud
Je reisgezel is een viezerik
Door Redactie