De invloed van voetbal op The Sopranos

Tony in een Ajax- of Feyenoordshirt? Nee dat niet. Maar er is wel degelijk een link tussen voetbal en The Sopranos.

Zeg je The Sopranos, dan leg je niet specifiek de link met het edele voetbalspel. Toch zijn er meer verwijzingen naar ‘soccer’ – zoals de Amerikanen zeggen, zucht – dan je misschien in eerste instantie denkt.   

Dit jaar markeert het 25-jarig jubileum van de HBO-hitserie The Sopranos. Wereldwijd geroemd als een van de allerbeste series ooit gemaakt. Het realistische wel en wee van Anthony ‘Tony’ Soprano in het grauwe New Jersey, was in alle opzichten vernieuwend. Het was niet alleen maar glitter and glamour, zoals de criminele wereld in Hollywood juist wel vaker werd geportretteerd en verheerlijkt.

Nee Tony had het, los van zijn criminele zaakjes, ook enorm druk met twee strontvervelende pubers, een klagende vrouw, een dictatoriale moeder en paniekaanvallen. Dat laatste noopte hem om een psychiater te bezoeken. Al met al genoeg ingrediënten voor een bijzondere serie. En zo geschiedde.

Sowieso is voetbal als sport in Amerika niet zo groot als in de rest van de wereld. Dat voetbal in een serie over de Maffia in New Jersey een rol speelt is dan ook onlogisch. Ja, het is weliswaar een klein rolletje. Maar doorgewinterde voetbalkijkers en fans van The Sopranos zagen meerdere keren referenties naar het hedendaagse voetbal. Een lijstje.

De eerste voetbalploeg die ‘te zien’ was in The Sopranos was SSC Napoli. Ten tijde van deze serie was de huidige landskampioen overigens een afgegleden club, uitkomend in de Serie B. In een episode wordt Salvatore ‘Big Pussy’ Bonpensiero door de FBI opgepakt tijdens een illegaal kaartspel terwijl hij een Napoli-trainingspak draagt.

Er komen weinig echte 100 procent Italianen in The Sopranos voor, maar Furio Giunta is er op zeker eentje. Hij wordt nota bene door Tony uit Napels gerekruteerd en speelt een paar seizoenen mee in de serie. Hij is onder andere te zien in een tricot van Kappa van de nationale ploeg van Italië (uit het ‘Francesco Totti’-tijdperk, late jaren negentig) en, als echte Napolitaan, draagt Furio natuurlijk een trainingspak en een shirt van SSC Napoli.

Het heetgebakerde neefje van Tony, Christopher Moltisanti, is niet per se een sportfanaat of een groot voetbalfan. Toch draagt hij in een episode een thuisshirt van SS Lazio. En dat was voor een The Sopranos-kijkende voetbalfan best wel gekke gewaarwording. Nu droegen karakters in The Sopranos wel vaker kleding van PUMA, maar dit Lazio-shirt was wel erg specifiek en paste totaal niet bij Christopher’s karakter. Misschien een gebbetje van één van de producenten?

In twee verschillende afleveringen van The Sopranos is er een verwijzing te zien naar Juventus, weliswaar beide keren in de achtergrond. Eén keer is er iemand met een Juventus-trainingspak op de achtergrond te zien. Een andere keer ontwaren wij het klassieke zwart-wit-gestreepte shirt dat ergens hangt.

Enige vreemde eend in deze bijt – als in: geen Italiaanse referentie – is een tricot van de New York/New Jersey MetroStars. Tegenwoordig gaat de club door het leven als de New York Red Bulls. In seizoen twee draagt Anthony’s zoon – Anthony junior, oftewel AJ – verscheidene keren een shirt van de MetroStars. Het ging ten tijde van de show niet heel denderend met de voetbalclub, dus een bijzondere tricot-keus is het wel.