Is dit het meest ondergewaardeerde instrument?

Dat zou zomaar kunnen. Hoe dan ook is de bugel het instrument waarmee Kyteman 13 jaar geleden deze muzikale geschiedenis schreef.

BIDDINGHUIZEN - Kyteman's Hip Hop Orkest verzorgt zaterdag op de tweede dag van het muziekfestival Lowlands een optreden in Biddinghuizen. ANP RICK NEDERSTIGT

Van alle koperen blaasinstrumenten is de bugel het meest bescheiden lid. De bugel (of flügelhorn) ken je van de fanfare uit het dorp, waar hij het verlegen broertje lijkt van de trompet. Maar de bugel, die net als de trompet drie ventielen bezit, heeft meer in zijn mars dan je op het eerste oog denkt.

En dan gaan de gedachten uit naar 2009 (is het alweer dertien jaar geleden), het jaar waarin Kyteman (artiestennaam van Colin Benders) met zijn indrukwekkende orkest een concert gaf op Lowlands. Een concert? Nee, hét concert.

Notabene: in Engeland wordt de bugel ook flugelhorn genoemd, net als in Duitsland (maar dan zonder de umlaut). Engelsen kennen ook the bugle, maar dat is een klaroen, een signaalhoorn zonder ventielen die je kent van de vossenjacht.

Het hoogtepunt van Kytemans concert was de uitvoering van Sorry, waarin er een hoofdrol was weggelegd voor zijn bugel. Van alle historische hoogtepunten die Lowlands in al die jaren heeft voortgebracht (the Opposites in de afgelopen editie!), steekt eentje er met kop, schouders en kippenvel bovenuit.

Het zou op lagere en middelbare scholen een verplichte les moeten zijn: elke maand minimaal een keer luisteren en kijken naar Kytemans uitvoering van Sorry op Lowlands.