Is HBO’s House of the Dragon een waardige Game of Thrones-opvolger?

De cast en makers van de Game of Thrones prequel-serie gaan terug naar de hoogtijdagen van het Targaryen-rijk in Westeros… en de burgeroorlog die alles verwoestte.

Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels

Drie jaar na het zwaar bekritiseerde laatste seizoen van Game of Thrones, keert HBO terug naar het GoT-universum met een langverwachte prequel-serie. House of the Dragon speelt zich honderden jaren voor de gebeurtenissen van de originele serie af en introduceert een geheel nieuwe cast van personages die het verhaal van de burgeroorlog in Targaryen beschrijft. Je ziet ze in de eerste volledige trailer onderaan het artikel.

Dure Grap

Kan zijn dat het hele prequel-verhaal je enigszins bekend in de oren klinkt als je een GoT-fan bent. Dit wordt namelijk de tweede poging van HBO om er een van de grond te krijgen. In 2019 besteedde de zender/streamer meer dan $30 miljoen aan het filmen van de pilot voor een naamloze serie met Naomi Watts in de hoofdrol, die duizenden jaren vóór Game of Thrones plaatsvond.

Die serie zou zich naar verluidt hebben gericht op de geschiedenis van de families Stark en Lannister. HBO besloot echter dat het niet werkte en cancelde ‘m. Met House of the Dragon pakten ze het anders aan en er werd direct een heel seizoen in bestelling gezet. De serie speelt zich 300 jaar vóór de gebeurtenissen van GoT af, en draait om House Targaryen, ook bekend als de voorouders van Daenerys (Emilia Clarke), tijdens een tijd van enorme politieke onrust in Westeros.

Hoewel specifieke plotdetails afwezig zijn, weten we wel dat de serie ‘broer tegen broer of zus en draak tegen draak zal plaatsen in een strijd om de ijzeren troon’. Hoofdrollen zijn onder meer voor Matt Smith (The Crown), Paddy Considine (The Outsider), Olivia Cooke (The Sound of Metal), Emma D’Arcy (Truth Seekers) en Fabien Frankel (The Serpent).

Gouden Pitch

House of the Dragon is George R.R. Martins (schrijver en geestelijk vader) eerste concept dat hij pitchte bij HBO toen ze in de zomer van 2016 begonnen te praten over een vervolgshow.

HBO’s langverwachte prequel is gebaseerd op het 700 pagina’s tellende boek Fire & Blood van George R.R. Martin, dat de geschiedenis van House Targaryen en zijn op draken berijdende koninklijke familie beschrijft. HBO zou kunnen proberen om een Thrones-franchise te bouwen, zoals Disney nu doet met Marvel en Star Wars.

Ze pakken het stap voor stap aan, want HBO heeft in zijn vier decennia lange geschiedenis nog nooit een enkele spin-off-serie gemaakt – laat staan ​​een uitgestrekt creatief universum – en sommigen in het bedrijf vrezen dat Thrones een eenmalige sensatie zou kunnen zijn.

Underdog

Game of Thrones werd gelanceerd als een underdog in 2011, had een snelle opkomst en werd een popcultuurfenomeen. Net zoals het meest Emmy-winnende drama aller tijden.

Uiteraard is een Thrones-mislukking gênant en duur, maar de mogelijke beloning is duizelingwekkend. Niet voor niets dat Disney met Marvel liever $200 miljoen uitgeeft aan één film om ruim een miljard op te halen, dan een handvol films van enkele tientallen miljoenen, waarvan er slechts één waarschijnlijk een hit wordt.

Wordt het een hit of een misser? Op 21 augustus komen we erachter, dan start House of the Dragon op HBO Max.

https://www.youtube.com/watch?v=6TJ7psrA38c
Entertainment
De best scorende series van Prime video
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Heat – De perfecte balans tussen stijl en r...
Door Jorrit Niels