Is melk slecht voor je?

Melk, de witte motor. Iedereen die voor 2000 is geboren kent de oer-Hollandse slogan. Vandaag de dag gaat er een andere variant de rondte: Melk, de witte sloper. Melk is volgens sommigen niet goed voor je, maar juist schadelijk. Klopt dat wel?

Is melk slecht voor je

Het Nederlandse Voedingscentrum denkt in ieder geval van niet. Melk staat nog altijd in de Schijf van Vijf. Zo schrijft het Voedingscentrum dat ‘het nemen van melk samenhangt met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2. Ook bevat melk eiwitten en is het een bron van de vitamines B2, B12 en calcium’.

Onnatuurlijk

Toch denkt niet iedereen daar net zo over. Zo wordt het argument dat het drinken van melk onnatuurlijk is, omdat mensen de enige wezens zijn die melk van andere dieren drinken, regelmatig opgevoerd. Ook het drinken van melk door volwassenen, terwijl het voor baby’s en kleuters bedoeld zou zijn, wordt vaak genoemd door tegenstanders van melkconsumptie.

Is melk slecht voor je

Beide theorieën klinken plausibel, maar wat zegt de wetenschap? Allereerst is het goed om te weten dat de effecten van melk door en door zijn onderzocht. Het gezamenlijke resultaat van 29 studies onder 800.000 deelnemers is eenduidig: er is geen correlatie tussen het consumeren van melk en vroegtijdig overlijden of hart- en vaatziekten. Een deel van die onderzoeken werd gesteund door melkbranche, een ander deel was onafhankelijk.

Niet schadelijk voor je gezondheid, wel voor het milieu

Melkproducten zijn dus niet schadelijk en kunnen wel degelijk gezondheidsvoordelen opleveren. Ook sporters halen een groot voordeel uit melkproducten, namelijk: eiwitten. Eiwitten zijn een belangrijke bouwsteen voor spieren. Hoeveel eiwitten je nodig hebt als sporter, lees je hier.

Dat melk niet schadelijk is voor onze gezondheid, betekent niet dat melk geen grote impact heeft op het milieu. De schade die de productie van melk veroorzaakt op het milieu, vind je hier terug.