IWC maakt ’s werelds eerste volledig lichtgevende horloge

Glow in the dark tot in het extreme.

Hoewel keramische horloges moderniteit ademen, werd de eerste ware keramische kast al in 1986 gepresenteerd. Dit alles in een manier om modellen lichter en duurzamer te maken dan staal. Bij de eerste pogingen werd het materiaal vermengd met staal (van Omega), maar in 1986 debuteerde IWC het eerste horloge met een volledig keramische kast met de Da Vinci ref. 3755.

Vanaf dat moment hebben keramische horloges verrassend veel innovatie gekend met nieuwe kleuren en constructiemethoden. Tegenwoordig maakt IWC misschien wel de grootste sprong in keramische vooruitgang in jaren met de introductie van Ceralume.

De innovatieve Ceralume-technologie van IWC Schaffhausen maakt het voor het eerst mogelijk om de gehele horlogekast volledig te laten oplichten. Lewis Hamilton heeft het concepthorloge onlangs al uitgeprobeerd tijdens de Grand Prix van Monaco, zoals je hieronder ziet.

De technologie is ontwikkeld door de XPL-engineeringafdeling van de Zwitserse horlogemaker. Ceralume maakt het mogelijk om keramische kasten te produceren die meer dan 24 uur lang een helder, blauwachtig licht kunnen uitstralen.

Het eerste horloge gemaakt met Ceralume-technologie is een concept in het ontwerp van de Pilot’s Watch Chronograph 41. Naast de volledig lichtgevende keramische kast heeft het model ook een witte, lichtgevende wijzerplaat en een witte, lichtgevende rubberen band. Zowel de wijzerplaat als de band zijn bedekt met Super-LumiNova-pigmenten, waardoor ze ook een indrukwekkende helderheid hebben.

Voor wat betreft die wijzerplaat. In augustus presenteerde IWC zijn allereerste volledig verlichte wijzerplaat met een Black Aces-samenwerking in de vorm van de iconische Pilot’s Watch.

Het fascinerende gloei-effect wordt bereikt door Super-LumiNova-pigmenten toe te voegen aan de keramische grondstoffen. Super-LumiNova is ontwikkeld door het Zwitserse technologiebedrijf RC Tritec en is een high-tech keramische samenstelling die zich gedraagt als een lichtbatterij. Het materiaal absorbeert lichtenergie van zon- of kunstlicht, slaat die tijdelijk op en zendt de geabsorbeerde energie vervolgens uit als zichtbaar licht.

Deze cyclus kan oneindig vaak herhaald worden, zonder dat het materiaal veroudert of dat zijn capaciteit voor lichtopslag vermindert. Eén van de grootste uitdagingen bij de ontwikkeling van Ceralume was het bereiken van een perfect homogene mix van grondstoffen ondanks hun verschillende deeltjesgrootte en het vermijden van deeltjesophopingen. Om dit te laten slagen, grepen de ingenieurs van IWC terug op een speciaal proces dat moest worden aangepast aan de gebruikte grondstoffen. Bovendien moesten de variabelen van het sinterproces en het slijpen van de keramische ‘body’ ook specifiek worden aangepast aan het lichtgevende keramiek. In ‘donkere kamer’-tests hebben Ceralume horlogekasten meer dan 24 uur lang een helder blauwachtig licht uitgestraald.

Het nieuwe concepthorloge van IWC Schaffhausen is nog niet te koop – het dient voorlopig als conceptbasis voor toekomstige modellen en ontwikkelingen.