IWC herlanceert culthorloge, met turbine

IWC presenteert een nieuw horloge, en daarbij een vrij uitzonderlijke: de Big Pilot’s Watch 43 Tourbillon Markus Bühler Re-Edition.

Het idee van een ‘grail watch’, dat ene horloge dat je ooit nog aan je collectie zou willen toevoegen, is wat bepaalde stukken kan onderscheiden van echte ‘kunst’. Voor de meeste fans is het idee om er een te bezitten niet eens een optie. Verder dan het bewonderen achter glas komt het vaak niet.

IWC heeft tijdens zijn bestaan een aantal van die ‘graalhorloges’ uitgebracht. In 2008 bracht het een gelimiteerde oplage van 12 exemplaren uit van zijn Big Pilot’s Watch, ref. IW5003, bekend als de ‘Markus Bühler’. Het had een vliegtuigturbine boven de kleine secondewijzer aan de onderkant. Welnu, de Zwitserse horlogemaker heeft dit felbegeerde stuk terug gebracht, maar met een paar wijzigingen.

Vernoemd naar Markus Bühler, de huidige IWC Associate Director van Watch & Movement Assembly, begon het turbinehorloge oorspronkelijk tijdens de stage van de horlogemaker in 2003. Daar wonnen hij en zijn gelijknamige horloge de eerste prijs in een prestigieuze wedstrijd. IWC liet hem vervolgens werken aan een productieversie, uitgebracht in 2008.

Gebaseerd op de 43mm Big Pilot’s Watch in plaats van de 46mm zoals de vorige keer, bevat deze nieuwe Markus Bühler-editie voor 2023 ook enkele andere welkome veranderingen. Om te beginnen is het uurwerk geen extern Unitas handgewonden uurwerk, maar IWC’s eigen kaliber 82905. Op dezelfde manier is de 12-bladige turbine aan de voorzijde niet langer geschikt voor een kleine secondenwijzer. In plaats daarvan heeft een tourbillonkooi zijn plaats ingenomen, zij het met de rode stip op een van de bladen, en waarbij de turbine zelf dienst doet als het bovenste deel van de tourbillonregelaar. Een andere verandering komt in de vorm van de kast, die nu is gemaakt van gepolijst platina in plaats van staal zoals zijn voorganger. En in tegenstelling tot de versie uit 2008 is deze editie beperkt tot 51 in plaats van 12.

Markus Bühler: “Toen ik als leerling-horlogemaker mijn Big Pilot’s Watch met turbine creëerde, had ik nooit gedacht dat ik 15 jaar later leiding zou geven aan de ontwikkeling van een tweede editie. Laat staan dat ik verantwoordelijk zou zijn voor alle assemblageprocessen bij IWC. Om aan de hoge verwachtingen van onze verzamelaars te voldoen, hebben we besloten iets echt exclusiefs te creëren en de kenmerkende turbine in een tourbillon te integreren. Deze nieuwe editie belichaamt perfect de technische geest van IWC en toont tegelijkertijd het hoogste niveau van detail en vakmanschap.”

De Big Pilot’s Watch 43 Tourbillon Markus Bühler, met een prijs van €135.000, is momenteel verkrijgbaar bij IWC.