IWC lanceert racing chrono tijdens GP Las Vegas

Hamilton en Russell dragen de nieuwe IWC Pilot’s Watch Performance Chrono ter ere van de Vegas Grand Prix.

Niet elke chronograaf is bedoeld voor op het racecircuit. De Pilot’s Watch-lijn van IWC – misschien wel hun meest geprezen – heeft in de loop der jaren verschillende chronografen uitgebracht, maar nooit op een manier die nadrukkelijk een race-thema had. Ondanks de Mercedes-AMG uitvoeringen verlieten ze nooit echt de luchtvaart.

IWC en Mercedes-AMG presenteren nu twee nieuwe ‘performance’ modellen voor de Grand Prix van Las Vegas. De decennialange samenwerking tussen IWC Schaffhausen en Mercedes-AMG brengt fans twee lichte en sportieve chronografen die coureurs Lewis Hamilton en George Russell dragen tijdens de 2023 Grand Prix van Las Vegas.

Tachymeter

Het gaat om de Performance Chronograph 41 AMG en de Performance Chronograph 41 Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. Die in wezen hetzelfde zijn, afgezien van het materiaal van de kast en enkele details.

Beide worden aangedreven door hetzelfde automatische chronograafuurwerk met daarin IWC’s eigen kaliber 69385 (te zien door de saffierglazen achterzijde). De chronografen zijn voorzien van IWC’s karakteristieke verticale subvenster-opstelling. De gestopte minuten worden direct op de 12-uurpositie weergegeven, wat de leesbaarheid vergroot. Daarnaast vind je een dag- en datumvenster aan de rechterkant. In tegenstelling tot eerdere chrono-edities zijn deze exemplaren voorzien van een tachymeterschaal op de keramische ring om de snelheid op het circuit te berekenen. Of je eigen snelheid over een kilometer.

Titanium vs. Ceratanium

De kast, kroon en pushers van de Pilot’s Watch Performance Chronograph 41 AMG zijn gemaakt van robuust en lichtgewicht titanium. De Pilot’s Watch Performance Chronograph 41 Mercedes-AMG Petronas Formula One Team heeft daarentegen een kast van Ceratanium. Dit door IWC ontwikkelde materiaal combineert de lichtheid en robuustheid van titanium met een hardheid en krasbestendigheid die vergelijkbaar is met keramiek.

De AMG-versie heeft een subtiel zwart-wit kleurenschema, het Mercedes-AMG Petronas-model is voorzien van het kenmerkende turkoois van het F1-team op de minutenschaal en de dag en datum. IWC-CEO Chris Grainger-Herr: “De Pilot’s Watch Performance Chronograph 41 combineert onze uitgebreide kennis in de ontwikkeling van toonaangevende chronografen met onze uitgebreide expertise op het gebied van geavanceerde materialen. Beide nieuwe chronografen zijn voorzien van keramische randen met tachymeterschalen, waardoor de dimensie van snelheid wordt toegevoegd aan de zeer nauwkeurige stoptijdmetingen.”

De IWC Pilot’s Watch Performance Chronograph 41 AMG gemaakt van titanium met een rubberen band (ref. IW388305) kost €11.900 of €14.200 als je kiest voor de versie met een bijpassende titanium band (ref. IW388304).

De IWC Pilot’s Watch Performance Chronograph 41 Mercedes-AMG Petronas Formula One Team is aanzienlijk duurder. De prijs met rubberen band (ref. IW388306) ligt op €14.900. De duurste versie, die wordt geleverd met een Ceratanium-band (ref. IW388307), kost €21.800.