Wij noemen deze dresscode jacquet. De Engelsen noemen het morning dress (of morning coat). Dat was ook de dresscode die gold voor heren bij de kroning van Charles afgelopen zaterdag.
Onze reeds in 2013 gekroonde koning Willem-Alexander had zich er keurig aan gehouden. Componist Andrew Lloyd Webber ook, zou je kunnen zeggen. Maar bij de 75-jarige theatertycoon ging toch het een en ander mis.
Dresscodes zijn soms een doolhof. Bij kroningen zoals die van Charles is het helemaal een ratjetoe, waarschijnlijk omdat ze niet zo vaak voorkomen (de vorige Britse kroning, die van Elizabeth, was in 1953).
Op zo’n kroning gelden meerdere dresscodes; niemand weet eigenlijk precies wat hij/zij aan moet trekken. Vandaar dat de kroning in Westminster Abbey vorige week een grote diversiteit aan textiel liet zien.
Een jacquet draag je op formele gelegenheden die overdag plaatsvinden, vandaar dat de Engelsen de term morning coat gebruiken. Op bruiloften en begrafenissen wordt je dus geacht in jacquet te komen (al doet vrijwel niemand dat nog).
Ook op prinsjesdag is voor heren jacquet de aangewezen dresscode. Die regel is nog ooit ingevoerd door koningin Wilhelmina. Tot die tijd kwamen de hoge heren in ambtskostuum, inclusief steek en degen.
De leden van het kabinet houden zich nog altijd netjes aan Wilhelmina’s dresscode; Mark Rutte en consorten betreden op prinsjesdag in jacquet de Troonzaal.
De regels voor black tie ken je uiteraard. Toch iets vergeten? Hier staan ze.
Zo ziet de dresscode er concreet uit: zwarte rokjas, gestreepte broek, grijs (of beigekleurig) gilet, grijze das en een liggend boordje (dus geen opstaand boordje, die bewaar je voor de dresscode white tie). Een pochet is optioneel, net als een boutonnière, de bloem in je knoopsgat.
De zwarte rokjas mag ook grijs zijn, dat hangt ook een beetje van de specificatie af – soms staat er black morning dress/coat, een andere keer grey morning dress/coat.
Waar gaat het bij Webber fout?
Tja, bij zo ongeveer alle kleurkeuzes, maar vooral ook bij de pasvorm. Webbers das is roze van kleur (moet grijs zijn), met motief (moet zonder motief zijn). De jas is grijs (moet zwart zijn – Labourleider Keir Starmer doet het beter) en zijn broek is van dezelfde effen grijze kleur (moet gestreept zijn).
De broek en de jas zijn allebei nogal ruim gedacht, alsof de 75-jarige componist er nog in moet groeien. Bij de enkels hoopt zich een fantasieloze accordeon aan stof op, net zoals bij de ellebogen.
De schouders van de jas vallen niet echt fraai. Sterker nog, het lijkt alsof hij vergeten is het knaapje eruit te halen. Webber (wiens inkomen wordt geschat op 1,3 miljard euro) had misschien even bij een echte kleermaker langs moeten gaan. Dit confectiepak heeft hij direct uit het rek bij de Euroshopper getrokken.
Let op
Een jacquet wordt in de volksmond ‘pandjesjas’ genoemd. Dat is iets anders dan de rokjas die je kent van het rokkostuum (van de dresscode white tie – kijk ook vooral naar Donald Trump om te weten hoe het níet moet.
Om het jacquet af te maken, draag je glacé handschoenen en een hoge hoed. Die ontbrak overigens bij Willem Alexander. Grappig genoeg had de gevallen prins Andrew eerder het goeie voorbeeld aan onze koning gegeven.