Alleen als -ie ijs en ijskoud is…

Je kent Jägermeister van de kruidenbitter. Onze Duitse vrienden hebben nu één vat 25 jaar laten liggen.

De kruidenbitter is legendarisch. De televisiereclames ook, zoals je hier, hier en vooral hier kunt zien. Maar Jägermeister komt nu met een bijzondere limited edition, waarbij het extract meer dan 25 jaar bewaard is gebleven op eikenhout. Het resultaat is nu te koop.

Dat zit zo: Meer dan 400 eikenhouten vaten liggen opgeslagen in de Jägermeister fabriek in Wolfenbüttel, midden Duitsland. In deze vaten rijpt de essentie van de iconische kruidenlikeur enkele maanden. Eén vat kreeg echter een andere bestemming: het werd verzegeld en 25 jaar lang opgeslagen – langer dan enig ander vat daarvoor. Onlangs heeft Jägermeister dit vat geopend om een gelimiteerde oplage te lanceren. Dat werden 2.500 genummerde flessen die wereldwijd zijn verspreid – daarvan zijn er 56 in Nederland terechtgekomen.

En hoe is de smaak?

Met 40 procent alcohol per volume heeft deze gelimiteerde kruidenlikeur een iets hoger alcoholpercentage dan de gewone Jägermeister (35 procent vol. alcohol). De likeur is gebaseerd op het originele kruidenrecept en biedt een mild aroma. Door de langere tijd in het vat worden de karakteristieke kruidige smaken aangevuld met zoete fruitaccenten. Verder proef je karamel- en vanille aroma’s.

 ‘9556 Nights of Exploration’ wordt het beste geserveerd in een tumbler. Op kamertemperatuur kunnen de unieke smaken van de spirit zich optimaal ontwikkelen. Maar op ijs kan uiteraard ook.

Experiment

‘9556 Nights of Exploration’ is een primeur in de geschiedenis van het bedrijf. Dr. Günther Findel, de schoonzoon van Jägermeister-uitvinder Curt Mast, wilde testen hoe de basis van de likeur zich zou ontwikkelen als hij nog langer werd bewaard. Een kwart eeuw later is het dan zover. Het complete assortiment vind je overigens hier.

Kunstig

De in Berlijn woonachtige Mago Dovjenco, hierboven, maakt deel uit van het project en heeft een olieverfschilderij gemaakt, geïnspireerd door het product. Heb je een fles bemachtigd dan vind je in de dop een code waarmee je de virtuele versie van het olieverfschilderij als een NFT kunt ontvangen. NFT staat voor ‘non-fungible token’. Wat dat precies inhoudt lees je hier. Elke NFT bevat een digitale handtekening waardoor het uniek is.

Prijs

De flessen zijn met de hand genummerd en worden geleverd in een schokbestendig houten kistje. De ‘9556 Nights of Exploration’ is onder andere verkrijgbaar bij Gall & Gall. Een fles kost €560.