Na twaalf jaar besloot Jaimie van Heije (39) dat het tijd was voor iets nieuws. Hij sloot zijn restaurant in Ouderkerk aan de Amstel en begon weer met een blanco canvas. Maar een sabbatical is niks voor hem, dus ging hij afgelopen april aan de slag als signature chef bij restaurant NEXT, gelegen aan het IJ in Amsterdam-Noord. “NEXT is een creatie van Michiel de Vries en Sjoerd Steenbeek, twee gedreven ondernemers met een duidelijke visie en gevoel voor kwaliteit. Ik zag meteen veel potentie in hun verhaal en ideeën. Vooral de ruimte is enorm multifunctioneel. Het biedt zó veel meer dan een traditioneel restaurant. Je kunt er aan de bar zitten, uitgebreid lunchen of een borrelhap eten. Maar je kunt ook een diner experience ondergaan. Het is een kosmopolitische en bruisende plek geworden.”
Het sluiten van zijn eigen restaurant was een bewuste keuze. “Om de zoveel tijd moet je jezelf gewoon updaten. Ik dacht: beter begin ik helemaal opnieuw. Je moet jezelf uit blijven dagen en soms een kleine reset geven. Het gevaar is om op een andere plek precies hetzelfde te doen, dat wilde ik niet. Als iets niet bij me past, doe ik het niet. Maar áls ik dan ergens mijn tanden in zet, leg ik mijzelf heel veel druk op en moet het perfect zijn.” De reacties waren onmiddellijk goed. “Mensen vragen zich af: is het een restaurant, een bar, een brasserie, flexwerkplek of borrelplek? En eigenlijk is het het allemaal. Een standaard restaurant is ook niet meer van deze tijd. Je mag, nee je moét wel een beetje over de grenzen gaan om je te kunnen onderscheiden.”
“Zeker in Amsterdam moet je een duidelijke identiteit en plan hebben en vooral geen trends volgen. Als je succes wilt hebben in de horeca, heb je tijd nodig. Iedereen heeft net zoveel tijd, alleen heeft niemand geduld meer. NEXT moet mijns inziens ook een plek zijn waar je vaker kunt komen eten zonder dat je steeds hetzelfde krijgt voorgeschoteld. Het moet verrassend zijn. Het gaat goed met NEXT, maar moet je dan op je lauweren rusten? Juíst niet. Je moet kijken wat er dan nóg beter kan. Dat bevalt mij wel.”
En waar haalt de chef zelf zijn inspiratie vandaan? “Vaak uit mensen in totaal andere branches. Ondernemers, topsporters, muzikanten en dj’s. Met name mensen uit grotere steden zoals New York, Londen, Barcelona. Ik hou ervan om met hen te sparren. Daar heb ik veel van geleerd; hoe je een team bouwt en mensen goed managet met duidelijke communicatie. Daar komt bij dat bezig zijn voor mij juist de ultieme ontspanning is. Als ik op het strand ga liggen, gaan er duizend ideeën door mijn hoofd. Dat werkt juist niet. Ik maak mijn hoofd bij voorkeur leeg door iets te ondernemen, het liefste met een dosis snelheid in mijn vrije tijd. Samenwerkingen zoals met NEXT vind ik echt enorm leuk. Voor opdrachten als consultant of ‘Inspired by’-projecten sta ik ook altijd open. Ooit wil ik sowieso weer een nieuwe eigen zaak. Maar dan wel écht iets nieuws en alles op zijn tijd.”
Meer informatie vind je hier
Foto: Marta Serrano