Jake Gyllenhaals meest iconische films uit zijn filmografie

Van films met hoge cultstatus tot aan goedbedoelde filmflops.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg

Jake Gyllenhaal speelde al op jonge leeftijd in zijn eerste films en is vrijwel altijd blijven dooracteren, wat nu op zijn 41ste een rijke filmografie heeft opgeleverd. Films die hem (tot nu toe) één Oscar-nominatie en twee Golden Globe-nominaties hebben opgeleverd, en een massa IMDb-ratings. Van films met hoge cultstatus tot aan goedbedoelde filmflops, dit zijn de meest iconische films uit de CV van Jake Gyllenhaal.

Spider-Man: Far From Home (2019) 7,4

Toen Jake Gyllenhaal voor het eerst in Spider-Man: Far From Home op het doek verscheen, zag je hoeveel plezier hij in zijn rol als Mysterio had. Alhoewel Mysterio de grote Marvel-superschurk is en dit door Gyllenhaal overtuigend wordt overbracht, heeft ‘ie in Gyllenhaals gedaante een charmante touch.

Lees meer: Interview met Spider Man's Tom Holland

Nocturnal Animals (2016) 7,5

In de neo-noir psychologische thriller Nocturnal Animals – een bijzonder genre an sich – lopen drie rode verhaallijnen door elkaar; allen met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol.

End of Watch (2014) 7,6

Het mag dan op een typisch Police Academy, Mall Cop of Brooklyn99-aftreksel lijken, End of Watch is eigenlijk een bijzonder ingrijpende film. De ‘mockumentary’ volgt Brian (Jake Gyllenhaal) en Mike (Michael Peña) als politievrienden, die worden achtervolgd door zowel een drugkartel en een Mexicaanse bende.

Zodiac (2007) 7,7

Het op een echtgebeurd verhaal gebaseerde Zodiac speelt zich af in de jaren ’70 en draait om de politierechercheurs die de zogeheten Zodiac-killer proberen op te pakken.

Brokeback Mountain (2005) 7,7

In Brokeback Mountain spelen zowel Jake Gyllenhaal als Heath Ledger fenomenale rollen (die beiden werden beloond met een Oscar-nominatie). Het is een film over een liefdevolle vriendschap tussen twee mannen, die zijn tijdsgeest ver vooruit ging.

Nightcrawler (2014) 7,8

Jake Gyllenhaal speelt in Nightcrawler Lou Bloom, een man die de ambities heeft om een ‘nightcrawler’ te worden; een misdaadjournalist die politiesirenes volgt om het mogelijke nieuws te breaken.

Donnie Darko (2001) 8,0

Donnie Darko is één van Jake Gyllenhaals eerste filmverschijningen en tevens één van zijn beste. Het verhaal? Dat is iets met een konijn des doods, het einde van de wereld en een boel psychische problemen – maar de echte betekenis van de film is voor een eigen interpretatie. Donnie Darko leverde weinig succes op bij de bioscoopkassa’s, maar heeft onderhand een hevige cultstatus bemachtigd.

Prisoners (2013) 8,1

Jake Gyllenhaal speelt in Prisoners rechercheur Loki, die met één aanwijzing de verdachte kan vinden in een zaak naar de vermiste vriendin en dochter van Keller Dover (Hugh Jackman). Toch kan de hoofdverdachte niet gearresteerd worden, wegens gebrek aan bewijs. De gefrustreerde Keller neemt het hef in eigen handen.

Entertainment
De 10 tofste buitenbioscopen van deze zomer
Door Lisanne Meeder
Entertainment
Levenslessen van Armin van Buuren 
Door Arno Kantelberg