Unieke James Bond-collectie koop je nu in Londen

Hou echter wel even rekening met de btw en de invoerkosten…

Er is altijd wel wat te doen rond James Bond. Daniel Craig neemt afscheid, de filmserie bestaat 60 jaar en tig geruchten over wie James Bond in de komende handvol films zullen spelen.

Soms komt er wat indrukwekkende geschiedenis op de markt. Zoals bij Peter Harrington Rare Books in Londen. De handelaar in bijzondere stukken biedt een uitgebreide collectie James Bond-filmscripts, scenario’s, manuscripten, storyboards, schetsen en andere memorabilia aan. Gezamenlijk te koop als één van de meest complete collecties ooit in één set. Eén die loopt van Dr. No uit 1962 tot aan Spectre in 2015.

The Schøyen Collection

De set van ongeveer 120 originele en geschreven scenario’s, scripts, kostuumontwerpen, storyboards, publiciteitsmateriaal en zelfs juridische correspondentie maakt deel uit van een veel groter archief van materiaal van Ian Fleming en James Bond, voorheen onderdeel van The Schøyen Collection.

Het aanzienlijke particuliere bezit is gezamenlijk gekocht door Peter Harrington en gecatalogiseerd door Jon Gilbert, een autoriteit op het gebied van de literaire figuur James Bond en de auteur van het bekroonde Ian Fleming: The Bibliography.

Pom Harrington, eigenaar van Peter Harrington vindt het een voorrecht: “Als het gaat om filmverzamelobjecten met betrekking tot de James Bond-filmfranchise, is deze collectie een ongeëvenaard en opmerkelijk uitgebreid archief van de geboorte en reis van Bond op het grote scherm. De collectie is met enthousiasme samengesteld door Martin Schøyen – zelf een legende en al bijna 70 jaar een van de meest gerespecteerde privéverzamelaars van antiquarische boeken en manuscripten. Het is een voorrecht om betrokken te zijn bij het vinden van een gloednieuw huis voor deze opmerkelijke collectie. Een passend eerbetoon aan wat misschien wel de meest iconische en legendarische filmfranchise aller tijden is.”

Warhead

“De producenten van de James Bond-filmfranchise waren op de hoogte van Martins archief. Ze gaven aan dat niemand een dergelijke wetenschappelijke en gerichte benadering had geprobeerd om dergelijk materiaal te verzamelen. De collectie van Dr. Schøyen, samengesteld door mij, is geprezen door Ian Fleming Publications en de nalatenschap van Ian Fleming. Als bibliograaf van Fleming ben ik me niet bewust van zo’n schat aan origineel manuscript- en typoscriptmateriaal in een privécollectie van James Bond. Nu de 60e verjaardag van de eerste Bond-film nadert, is dit een unieke kans om een prachtige collectie te verwerven,” Jon Gilbert, senior specialist en resident Fleming-expert bij Adrian Harrington Rare Books.

Een aantal hoogtepunten zijn een eerste conceptscenario van Dr. No, een script van de nooit gemaakte Thunderball-remake getiteld Warhead, gesigneerd door Sean Connery. Maar ook een vroeg scenario van Tomorrow Never Dies, met de handtekening van Pierce Brosnan, en verschillende stukken van Fleming’s eigen persoonlijke archieven. Ook het vermelden waard is een uniek stuk productiekunst dat een ondergrondse kamer bij het Vrijheidsbeeld afbeeldt dat ook zou zijn gebruikt voor het Warhead-project.

De volledige collectie is nu online verkrijgbaar bij Peter Harrington £375.000 (ca. €417.000), exclusief belastingen.

Beeld: Peter Harrington