James Bond memorabilia opnemen in je collectie? Noteer dan deze datum

Voor het meeste moet je diep in de buidel tasten, maar er zijn ook een paar (relatief) betaalbare 007-souvenirs met een heuse film-stamboom tijdens de aankomende Bond-veiling.

James Bond staat op het punt een groot feest te vieren. 2022 markeert namelijk de 60e verjaardag van de release van Dr. No in 1962. Sean Connery gaf de aftrap voor de James Bond-filmserie die sindsdien is uitgegroeid tot één van de meest winstgevende franchises ter wereld, met 25 films.

Christie’s en EON Productions plannen in september een tweedelige liefdadigheidsveiling, terwijl de British Film Institute later die maand een serie met speciale Q&A’s en vertoningen zal organiseren. Net voor James Bond Day in oktober, is Shirley Bassey de headliner van een retrospectief concert in de Royal Albert Hall.

Gehavende DB5’s

Het meest indrukwekkende en enigszins bereikbare brengt veilinghuis Christie’s, dat 60 kavels verkoopt met items die je zag in een aantal van de 25 officiële 007-films.

Headliner van de veiling is een selectie van film-gebruikte voertuigen. Dit omvat één van de acht Aston Martin DB5-stuntauto’s die zijn gebouwd voor No Time to Die, het enige exemplaar dat ooit te koop is aangeboden en naar verwachting tot £2.000.000 (€2.433.000) zal opleveren.

Er is ook een Aston Martin V8 uit 1981, bestuurd door Daniel Craig in zijn laatste 007, een Q Jet Boat uit The World Is Not Enough en de Triumph Scrambler 1200 XE-motorfiets van No Time To Die, die sterk werd aangepast om de stunts van de film aan te kunnen. Er zijn ook verschillende Land Rovers, een Jaguar en nog een Aston die allemaal voor het grijpen liggen.

Omega’s en Faberge

Hoewel de voertuigen naar verwachting de grootste bedragen zullen opleveren, zijn er tal van andere interessante kavels in de veiling.

Er zijn verschillende filmgedragen Omega-horloges verkrijgbaar, waaronder een Seamaster Aqua Terra en Seamaster Diver 300M 007 Edition, beide gedragen door Craig. Dat loopt in de tienduizenden waarschijnlijk.

Kostuums, rekwisieten en memorabilia vormen de rest van de kavels, met enkele hoogtepunten, waaronder Timothy Dalton’s Licence to Kill-smoking, de met Swarovski-kristallen ingelegde Faberge Egg-prop van Octopussy en de op het scherm gedragen jurk van Barbara Bach uit The Spy Who Loved Me.

Nog iets betaalbaars?

Zo nu en dan zit er ook nog iets bij dat nog redelijk te betalen is voor de grootste Bond-films. Originele posters gaan weg voor een paar honderd pond. Met daarbij ook een Zorin-patch (Christopher Walken speelde de bad guy Max Zorin in A View to a Kill).

Alsof de kavels zelf nog niet cool genoeg waren, wordt de opbrengst van Christie’s Sixty Years of James Bond Auction gedoneerd aan 45 verschillende goede doelen. De veiling vindt plaats in twee fasen, waarbij de meeste items worden opgenomen in de live veiling in Londen op 28 september en een aparte online veiling die loopt van 15 september tot 5 oktober.