De Japanese Kunst van de Cocktail

Masahiro Urushido deelt zijn immense kennis van Japanse cocktails met 90 recepten. Doe er je voordeel mee.

Katana Kitten is een populaire bar in het New Yorkse West Village, gerund door de bekroonde mixoloog Masahiro Urushido. Zijn reputatie omvat zowel een nauwgezette aandacht voor detail, maar ook een bepaalde speelsheid die duidelijk wordt in de naam van z’n bar.

In zijn eerste cocktailboek The Japanese Art Of The Cocktail deelt Urushido zijn immense kennis van Japanse cocktails met zo’n 90 recepten die het best de Japanse bijdrage aan de cocktailscene illustreren, zowel vanuit zijn eigen bar als van Japanse mixologen wereldwijd.

Katana Kitten

Naast aardig wat goede cocktailrecepten lezen we ook Urushido’s memoires. Hij deelt zijn perspectief op zijn opkomst in de barwereld, eerst in Tokio en vervolgens in New York. Met als hoogtepunt de opening van ‘zijn’ Katana Kitten. Het eerste deel van het boek beschrijft zijn reis van het opgroeien in het kleine dorpje Minowa, het drinken van zijn eerste whisky-highballs uit blik die hij als tiener in een plaatselijke supermarkt kocht, en vervolgens naar Tokio verhuisde om de middelbare school af te maken terwijl hij werkte als pizzabezorger en bartender in een karaokebar.

Een combinatie van lot en geluk leidde hem naar een baan bij Tableaux, één van de meest gerespecteerde fine-dining restaurants van Japan in die tijd, waar hij werkte als foodrunner en vervolgens als barback, langzaam opklimmend in de gelederen. Uiteindelijk verhuisde hij naar de VS om te studeren en begon aan zijn reis naar het openen van Katana Kitten.

IJscarving

Urushido gaat vervolgens in op de robuuste geschiedenis van het maken van cocktails in Japan. Hij legt uit dat sterke drank meestal rechttoe-rechtaan werd geserveerd totdat het land openging voor handel met de VS, waardoor Japan werd blootgesteld aan de westerse cultuur, inclusief de Amerikaanse cocktailscene. Urushido biedt ook lessen in sake, shochu en Japanse whisky, evenals Japanse bartending-, ijscarving- en garneringstechnieken.

Met 90 recepten van Masahiro en Japanse en Amerikaanse topbartenders, samen met Katana Kitten’s barbites, deconstrueert The Japanese Art of the Cocktail de unieke benadering van Japan van cocktails door Japanse whisky’s, sake, shochu en een reeks sterke dranken te presenteren.

Het boek geeft uitleg over high-end cocktailbars in Japan en meer informele izakaya’s; zijn bar combineert beide. Veel van de recepten van het boek, met longdrinks en Japanse twists op klassiekers, zijn veeleisend. Enkele eenvoudigere voorbeelden zijn de Japanse highball met bevroren whisky, de Far East Side met sake, tequila en shiso-bladeren, en Friday in the Park combineert perencider en vermout (hoewel hij aanbeveelt om je eigen vermout te maken).

Tachinomi

Als de uitleg van Urushido over zeldzame Japanse whisky’s je niet aanmoedigt om op de volgende vlucht naar Japan te springen, dan is hun grondige overzicht van de vijf soorten Japanse bars reden genoeg.

Nog een afsluitende tip van de meester, als dingen niet gaan zoals gepland: “Maak het gewoon zoals je het wilt. Probeer verschillende dingen om het heerlijk te maken. Geniet ervan, geniet van de drank!”

The Japanese Art of the Cocktail kost €19,99 en is nu uit.