Japans minimalisme op ’t randje

Een oefening in terughoudendheid.

Dit soort huizen zijn prachtig, maar het is geen Airbnb en slechts een enkeling kan het zich veroorloven. Toch blijft een mooi huis of een andere bijzondere architectonische vondst de moeite waard om doorheen te scrollen. En misschien inspireert het je voor later. Daarom deze keer een ontwerp van de Japanse Kidosaki Architects Studio, die al heel wat prachtige huizen hebben afgeleverd. Doorgaans in de minimalistische stijl die je van een Japans bedrijf zou verwachten. Maar ze hebben nu een wel heel bijzondere opdracht uitgevoerd.

In het Yatsugatake-gebergte nabij Nagano hebben ze een uitstekende villa gebouwd. Uitstekend niet alleen in de zin dat het een prima huisje is geworden, nee, het huis steekt fysiek uit de bergmuur. 

Het huis telt ruim 300 vierkante meter. De opdrachtgever heeft meerdere jaren in de omgeving gewoond om de ideale locatie te vinden met een adembenemend uitzicht. Dat het huis grotendeels uit ramen bestaat mag dan ook niet verbazen.

De diverse kamers zijn ingedeeld om wisselend zicht op de bergen te geven, waarbij het hoge plafond het gevoel van ruimte moet versterken.

Het doel van het ontwerp was om een eenheid met de omgeving te creëren, waarbij het huis moet domineren, maar tegelijkertijd in harmonie moet staan met de omringende natuur. Als we de foto’s zo bekijken, dan is het zeker goed gelukt. Ook niet verkeerd: de eigenaar heeft het uitzicht helemaal voor zichzelf…

Beeld: Kidosaki Architects Studio