Big in Japan – vier Japanse horlogemerken die je moet kennen

Iedereen kent de grote Japanse ‘drie’, Casio, Seiko en Citizen. Maar er is meer. Deze vier Japanse horlogemerken verdienen jouw aandacht.

Japanse merken hebben een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de horloge-industrie zoals we ‘m nu kennen. Of het nu gaat om complete ‘in-house’ modellen en natuurlijk vlakken we digitale techniek én minutieuze afwerking niet uit. Vooral die laatste is een groot goed in Japan. Ambachtslui in het land van de rijzende zon gelden als de meest precieze en ijverige ter wereld. Zeker bij deze kleinere merken gaat dat ook nog eens samen met een vaak wat eigenzinnige ‘touch’. 

Naoya Hida & Co.

Het jongste merk, al is de man erachter een veteraan in de horloge business. Sinds 1990 werkte hij bij onder meer F.P. Journe en daarna voor Ralph Lauren. Naoya Hida bracht zijn eerste eigen horloge uit in 2019, de NH Type 1B.  Het merk is een samenwerking tussen de horlogemaker en een Japanse fabrikant van precisiegereedschappen. Die laatste maken nagenoeg alles, van de kasten en wijzerplaten tot aan de wijzers. 

Verder wordt alles met de hand afgewerkt, dat spreekt. Zo zijn de indexen met de hand geëtst in de wijzerplaat van Duits zilver en gevuld met lak, de wijzers met de hand gepolijst, geblauwd en meer van die feitjes waar wij als horloge-adepten zeer blij van worden. Het handgewonden uurwerk komt van het Zwitserse Vaucher en de NH Type 1B kost daardoor omgerekend zo’n €15.500.

Minase

Een stijlvol merk dat maar circa 500 horloges per jaar produceert. Die schaarste komt door de hoge mate van ambachtswerk. Minase horloges zijn namelijk gemaakt in de stijl van traditionele Japanse houten puzzels. De zogenaamde MORE-structuur (Minase Original Rebuilt Equation). Wat betekent dat het horloge zo ingenieus in elkaar is gezet dat het compleet gedemonteerd en weer gemonteerd kan worden, zonder de mechaniek te beïnvloeden of te beschadigen. Vooral de Divido is onze favoriet. Een horloge dat bij elke kijkhoek weer iets nieuws loslaat. De prijzen beginnen bij zo’n €3.500.

Hajime Asaoka

Asaoka heeft zichzelf opgeleid tot horlogemaker en heeft een beetje een cult-volging bij een groeiende groep verzamelaars. Volgens kenners kan hij zich meten met de high-end Zwitserse merken en Asaoka werd bekend door zijn industrieel aandoende tourbillons. Toch is ook de Chronograph een vermelding waard (circa €100.000). Waar het chronograaf-mechanisme zo ongeveer op de wijzerplaat is geplaatst. 

Kurono

Hajime Asaoka besloot ook iets te ontwerpen voor fans die niet minimaal €40.000 euro hebben voor een horloge. Zijn submerk Kurono gebruikt dezelfde kernmerkende stijl als z’n grotere broer, maar dan in gelimiteerde en goedkopere varianten van zo’n €1.500. Een weetje tussendoor: ‘Kurono’ is overigens een transliteratie van ‘chrono’. Neem de Green Mori, een 37mm gepolijste stalen kast, met een groene wijzerplaat en drie wijzers. Handgemaakt en gelimiteerd tot 50 stuks.