Jean-Paul Belmondo’s Bullitt-eerbetoon weer op de markt

Aan het begin van de jaren tachtig bevond Jean-Paul Belmondo zich op het hoogtepunt van zijn carrière. Eén van die vehikels is Le Marginal uit 1983, een over the top eerbetoon aan McQueen’s Bullitt.

De held van vele actiefilms werd in 1983 gevraagd door regisseur Jacques Deray voor de film Le Marginal. Deze vertelt het verhaal van commissaris Philippe Jordan (Belmondo), een agent met methoden die tegen de grenzen van het legale leunen. Met door Michel Audiard geschreven dialogen en tal van actiescènes behoort de film tot de beste van z’n tijd.

Deray wilde een knipoog naar de film Bullitt en de beroemde achtervolging tussen Steve McQueen in zijn groene Mustang tegenover een Dodge Charger. Zo’n scène moest er ook komen in Le Marginal. Het laat zien dat Belmondo in een sterk aangepaste Ford Mustang een Dodge Volare achtervolgt door de straten van Aubervilliers, evenals door het 19e en 13e arrondissement van Parijs.

Zeer spectaculair en deze scène werd zelfs eigenhandig geregisseerd door de Franse film royalty. Zonder twijfel is het één van de beste achtervolgingen in de geschiedenis van de Franse cinema.

Rétromobile

De achtervolging is altijd in mysterie gehuld geweest, vooral wat betreft de oorsprong en het lot van de Mustang die daar te zien was. Hoewel men dacht dat de auto was vernietigd, is het zojuist volledig gerestaureerd opgedoken in de catalogus van de volgende Artcurial-veiling die begin februari zal plaatsvinden op de Rétromobile-beurs.

Sterker nog, er werden speciaal voor Le Marginal twee identieke Mustangs gemaakt door het team van de beroemde stuntman Rémy Julienne. Terwijl degene die te koop is een geprepareerde 289 V8-motor heeft, was de tweede auto, bestemd om tijdens de achtervolging vernietigd te worden, uitgerust met de originele V8.

Deze twee monsters kwamen na de schietpartij op een deprimerend Frans depot terecht en het beschadigde voertuig werd uiteindelijk gesloopt. De andere werd jarenlang verwaarloosd, maar gelukkig heeft een liefhebber hem gered en kort daarna verkocht aan de huidige eigenaar.

‘Bullitt’-proof

Na een enorme restauratie (herbouw is de meer juiste term), lijkt Belmondo’s Mustang uit 1966 weer precies op wat we in de film zagen. Met zijn verlaagde carrosserie, zijn onwaarschijnlijke en niet erg subtiele bodykit en uitlaat is hij nog steeds indrukwekkend. Zelfs het plexiglas dak dat werd geplaatst voor de opnames is er nog.

Eén ding is ‘ie niet: kogelvrij, zoals in de film. Deze mythische auto wordt geschat tussen de €200.000 en €400.000, wat enorm is als je weet dat een originele Mustang 289 zo rond de €35.000 kost. De veiling is op 4 februari tijdens Rétromobile 2023. De scene waarover we zo lovend zijn, zie je hieronder.