Wanneer is je jeans toe aan een wasbeurt?

Weinig kledingstukken die je zo vaak daagt als je spijkerbroek. Maar hoe vaak stop je ‘m in de wasmachine?

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder

Hoe vaak moet je je spijkerbroek wassen? Antwoord: Zo weinig mogelijk. Denim, de stof waar je jeans van gemaakt is, slijt namelijk elke keer als het de wasmachine ingaat. De kleur vervaagt, de stof wordt dunner, er komen soms rare vouwen in en ook de pasvorm kan veranderen.

Maar goed, je wil natuurlijk ook niet met een meurende broek rondlopen.  Na zo’n zes keer dragen is je jeans klaar voor een wasbeurt. Met deze tips komt ‘ie top uit de trommel.

  • Over het algemeen is 30 of 40 graden prima om je spijkerbroek schoon te krijgen. Kun je op jouw machine het toerental zelf instellen? Draai dat van 1400 naar beneden tot 1000 of 1200.   
  • Keer je jeans binnenstebuiten eer je ‘m in de machine stopt, dat helpt om de kleur mooi te houden.
  • Gebruik voor blauwe en zwarte spijkerbroeken een wasmiddel voor de zwarte of donkere was: dat helpt daadwerkelijk om de kleur te behouden.
  • Bestudeer het label: een spijkerbroek is gemaakt van katoen, maar kan ook elastaan bevatten. Het onderhoudslabel geeft je de juiste instructies zodat de stretch, waar het elastaan voor zorgt, behouden blijft.
  • Stop je jeans niet in de wasdroger. Je broek slijt er schrikbarend snel van. Het is verstandiger om je jeans aan de buitenlucht te laten drogen. En dan, met het oog op kleurbehoud, uiteraard niet in de felle zon.  
  • Tussendoor kun je je spijkerbroek luchten: een nacht lang (binnenstebuiten) uitwasemen op het balkon maakt je jeans weer redelijk fris.
  • Je kunt je jeans ook met stoom een opfrisbeurt geven. Hoe je dat precies aanpakt lees je hier

Hoe ze jeans in de jaren tachtig een opfrisbeurt gaven zie in je in deze legendarische commercial.  

Entertainment
typhoon
Wat we kunnen leren van Typhoon
Door Arno Kantelberg
Entertainment
Minne Koole is een beetje koekoek
Door Lisanne Meeder