Dit is Jeff Bezos’ schip waar Rotterdam woest over is

Met een prijskaartje van een half miljard euro en een lengte van 127 meter.

Jeff Bezos’ 127 meter lange superzeiljacht, de Y721, zal één van de grootste ooit worden. Kosten? Richten een half miljard euro en er is nogal wat ophef over. Zeg maar een lichte rebellie in 010.

Je zult het vast hebben gelezen of hebben gezien op het nieuws. De Koningshavenbrug in Rotterdam moet namelijk worden ontmanteld om Oceanco’s gevaarte door te laten. Het middengedeelte van de brug, bij de lokale bevolking bekend als De Hef, zou tijdelijk moeten worden verwijderd om plaats te bieden aan de recordbrekende bouw.

Slechts bewaarde geheim

Het Oceanco-zeiljacht van 127 meter is naar verluidt in opdracht van Amazon-oprichter Jeff Bezos gebouwd (één van de slechtst bewaarde geheimen) en zal bij oplevering later dit jaar één van ’s werelds grootste zeiljachten worden.

Maar eerst iets meer over de ophef voordat we wat laten zien van de Y721. De andere foto’s hierboven- en onder geven een namelijk slechts een indruk van de Y721, maar zijn van Oceanco’s creaties de Black Pearl met ‘slechts’ een lengte van 106,7 meter.

De Koningshavenbrug heeft in 2017 een grootschalig restauratieproject ondergaan en is daarmee een punt van controverse in de gemeente. Oceanco heeft naar verluidt de lokale overheid benaderd en verzocht om tijdelijke ontmanteling van de brug, aangezien de hoogte van 40 meter niet genoeg zou zijn om het drietal masten aan boord van de Y721 te huisvesten.

De Hef

Het zou ‘niet praktisch’ zijn om het schip gedeeltelijk af te werken en elders te bouwen alsdus Oceanco, dus heeft de stad besloten om deze zomer het centrale deel van de brug tijdelijk uit elkaar te halen zodat het jacht van Bezos er doorheen kan. Erg spijtig volgens de Rotterdammers, want de gemeente had ‘beloofd’ om De Hef nooit meer te demonteren.

Rotterdamse politicus Stephan Leewis op Twitter: “Deze man (Bezos red.) heeft zijn geld verdiend door structureel te bezuinigen op personeel, belastingen te ontduiken, regelgeving te ontwijken en nu moeten we ons prachtige rijksmonument slopen? Dat gaat echt een brug te ver.”

Hulptroepen

Belangrijk om te vermelden is dat Oceanco, en niet de stad, de kosten van tijdelijke verwijdering betalen. Iets dat waarschijnlijk zal worden doorberekend aan Bezos, maar dat is een schijntje voor hem met een vermogen van zo’n 200 miljard euro.

Superjachten doen het overigens erg goed. Vorig jaar steeg het naar een recordniveau. In 2021 werden in totaal 887 van dergelijke schepen verkocht, een stijging van 77 procent ten opzichte van een jaar eerder en meer dan het dubbele van het aantal in 2019.

Die hoge koolstofvezelmasten zijn sowieso een ‘probleem’ voor Bezos. Hierdoor kan een helikopter niet veilig landen op de Y721, dus heeft hij maar een ‘hulpschip’ laten bouwen waarop dat wel kan. Het ondersteuningsschip brengt ‘m dan weer bij dit gevaarte dat je hieronder ziet tijdens een recent transport van het schip. Zonder mast.

De Y721 hierboven is het grootste jacht dat ooit op Nederlandse bodem is gebouwd. Het is de derde in een serie grootse zeiljachten van Oceanco. Na de Aquilo van 86 meter en de Black Pearl van 106.7 meter die je bovenaan zag. De zeilkoning blijft nog steeds Sailing Yacht A van Norbiskrug met een lengte van 142,81 meter.

Het is overigens niet Bezos' enige speeltje voor op zee. Hij schijnt ook eigenaar te zijn van de Flying Fox, een superjacht van 136 meter lang, met een hoogte van 32 meter.