De smaak van een Amerikaanse senator

Bij de beëdiging van de veelgeprezen John Fetterman door Kamala Harris was te zien hoe smaak het onderspit heeft moeten delven in de Verenigde Staten.

John Fetterman

John Fetterman is de Democratische senator voor Pennsylvania. Hij won verrassend de laatste verkiezingen van zijn Republikeinse tegenstander, de door Donald Trump gesteunde Mehmet Oz (inderdaad, die dokter uit de Oprah Winfrey-show).

Het was een benauwde overwinning, maar wel een cruciale. Fetterman snoepte de senaatszetel af van de Republikeinen, waardoor de Democraten hun meerderheid behielden in de Senaat. Dat was een extra knappe prestatie van Fetterman, die vorig jaar mei werd getroffen door een bijna fatale beroerte (hij had er tijdens de campagne nog altijd last van).

Voor de beëdiging in Washington door vice-president Kamala Harris had de 2,03 meter lange Fetterman zijn vertrouwde hoodie en sportbroek ingeruild voor een pak en een stropdas. Die hoodie is namelijk zijn vaste uniform. Het hoort bij Fetterman zoals een sigaar bij Winston Churchill.

De hoodie is niet toevallig gekozen. Fetterman creëert hiermee het imago van de outsider; iemand die niet is zoals al die andere politici. Imago-wise is het handig zijn om je daarvan te distantiëren.

Zo zijn de hoodies die Fetterman draagt van Carhartt en de shorts van Dickies. Dit zijn beide oer-Amerikaanse merken. En dat niet alleen, het zijn ook werkmansmerken – een manier voor Fetterman om zichzelf als gewone man te positioneren, hoewel hij een gepriviligeerde jeugd heeft gehad en onder meer studeerde op Harvard (Fetterman ontkent zijn privileged upbringing overigens niet).

Zijn schoenen zijn van Florsheim, Under Armour en Skechers, ook allemaal Amerikaanse merken. In het officiële portret dat van hem hangt in overheidsgebouwen in Pennsylvania draagt hij een zwart worker shirt van Dickies, met op de achtergrond een Amerikaanse vlag.

John Fetterman

De Amerikaanse Senaat schrijft een officiële dresscode voor: business attire. Van mannelijke senatoren wordt verlangd dat ze een pak en stropdas dragen. Fetterman bezit één pak, een single-breasted donkergrijs ensemble dat hij aantrekt als het decorum erom vraagt, zoals bij de beëdiging door vice-president Harris. Het hangt als een te groot kamerscherm om zijn massieve lichaam.

Bij zijn beëdiging werd Fetterman vergezeld door zijn vrouw Gisele Barreto Almeida en hun drie kinderen. Almeida is een Braziliaanse die op jonge leeftijd als illegale immigrant naar Amerika kwam. 

De echtgenote van de nieuwe senator is vrij actief op Twitter, waar ze zich geëngageerd en behoorlijk gevat toont. Ze deelde foto’s van de bijeenkomst met Kamala Harris op Twitter met de tekst: “Allow me to introduce you to Penssylvania’s Junior (and very cute) Senator, John Fetterman.”

De familiefoto waarmee ze de de nieuwe senator introduceerde, werd door Republikeinen opgepikt en geridiculiseerd (met name de vergelijking met de Adams Family was populair – niet geheel onverwacht). 

Wat die foto vooral doet, is een beeld geven van Amerika, het land van extremen. De Verenigde Staten is het land waar smaakgevoel ondergeschikt is aan patriottisme. Maar ach, misschien had Fetterman het misschien toch gewoon bij z’n hoodie en zijn sportbroek moeten houden.