Wat je kunt leren van Jonah Hill’s Netflix-docu ‘Stutz’

Acteur Jonah Hill pakt het in de recent uitgekomen Netflix-documentaire anders aan dan we gewend zijn van Hollywood.

Stutz documentaire Netflix Jonah Hill
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie

Acteur Jonah Hill laat in Stutz een therapiesessie zien tussen Jonah en zijn therapeut Phil Stutz én vice versa. De twee zijn de therapeut-patiënt-rol namelijk ontgroeid en beschouwen elkaar als vrienden, waardoor ook Hill regelmatig op de stoel van therapeut gaat zitten en scherpe vragen durft te stellen aan Stutz.

De gesprekken tussen de twee, die verdeeld over meerdere jaren zijn opgenomen en een abstract geheel vormen (ja, dat kan), gaan veel verder dan je wellicht verwacht. Alle maskers gaan af. Letterlijk: Hill draagt aan het begin van de docu nog een pruik, die na een kwartier in de docu ook af gaat. Wat overblijft is de connectie tussen twee pure zielen die hun uitdagingen in het leven met elkaar bespreken. Bekijk de trailer hieronder.

De tools van Stutz

De uitdagingen worden gelinkt aan de fameuze tools die Stutz in de afgelopen decennia als therapeut heeft ontwikkeld en die het leven van Hill, naar eigen zeggen, hebben veranderd. De tools die we in de docu terugzien vormen volgens Stutz slechts tien procent van zijn levenswerk, maar zijn wel de kern van zijn aanpak: praktische handvatten waarmee iedereen aan de slag kan.

De tools die voorbij komen in de documentaire, kun je hier terugvinden in een handig overzicht – inclusief de video’s waarin Stutz (die aan Parkinson lijdt) de tools op een eenvoudige manier uitlegt. De tools zijn volgens hem een serie aan acties die je innerlijke staat veranderen.

Voordat je met de tools aan de slag gaat, is het volgens Stutz belangrijk om de volgende drie fundamenten te begrijpen. Deze fundamenten vormen volgens Stutz de kern van ons mentale welzijn.

  1. Iedereen wordt in het leven geconfronteerd met pijn en onzekerheid. Ontwikkeling door aan jezelf te werken, zal nooit stoppen.
  2. Iedereen heeft de optie om aan zijn of haar Life Force te werken. Je Life Force bestaat uit 3 levels, die alleen jijzelf kunt beïnvloeden. 1) Zorg voor je lichaam middels beweging, gezonde voeding en voldoende slaap. 2) Maak contact met andere mensen in welke vorm dan ook. 3) Werk aan jezelf door in contact te komen met je onderbewustzijn middels meditatie en schrijven.
  3. Kom in contact met je duistere kant, het deel van jou dat Stutz Part X noemt. Het is dit deel van jou dat je naar beneden trekt en je innerlijke groei stagneert.
Onderhoud
Lekker retro onder de douche
Door Redactie
Onderhoud
Tom Hardy ruikt goed
Door Redactie