De jorts are taking over

U zegt? De jorts nemen het over. Maar wat zijn jorts?

jort kelder gerrit zalm bretels

Jorts is de – taaltechnisch beetje pijnlijke – samentrekking van jeans en shorts. Jorts zijn dus eigenlijk gewoon korte spijkerbroeken.

Nu is de eerste associatie met korte spijkerbroeken misschien niet meteen de wereld van de high fashion. Bij korte spijkerbroeken aan, pak ‘em beet, een concert van Normaal of de landdag van de BBB.

De term jorts is ook enigszins denigrerend bedoeld, omdat het eigenlijk een onflatteuze look betreft. Wie de term heeft bedacht, is onduidelijk, maar hij wordt ingezet om een sullig beeld te ridiculiseren.

Hoe komt het dat jorts dan ineens fashionable zijn? Dat komt omdat tegenwoordig alles wat ooit uncool is tot ‘hip’ wordt gepromoveerd. Dat begon ooit met de dad jeans en de dad sneakers, en dat evolueerde door tot fleecevesten en een trend die zelfs de naam ugly kreeg. Die trend is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de come-back van de buideltas.

Wie zagen we al in jorts? Kendal Jenner droeg ze al eens op de rode loper bij het filmfestival in Cannes. Ook de modellenzusjes Hadid en Hailey Bieber werden er in gespot. Mannelijke modellen liepen in jorts op de catwalk bij shows van Louis Vuitton en Gucci.

Maar let op: dit zijn niet de korte spijkerbroeken die je kent van Daisy Duke, de actrice wier broekjes zoveel indruk maakte in de tv-serie The Dukes of Hazard dat haar eigennaam de soortnaam werd. Heel korte afgeknipte spijkerbroeken heten sinds de jaren tachtig Daisy Dukes. (Daisy Dukes zijn zo kort dat het eigenlijk hotpants van spijkerstof zijn.)

De populaire jorts van dit moment zijn niet kort. In vorm grijpen ze terug op de jaren negentig, op de afgeknipte spijkerbroeken van de grunge-beweging, zoals het exemplaar dat Pearl Jams Eddie Vedder droeg op dat legendarische optreden op Pinkpop in 1992.

De jorts die nu en vogue zijn ruim en vallen tot op of over de knie. Hij is uniseks, dus het kan zowel door man als vrouw gedragen worden. Zoek dus een verkering met dezelfde heupomvang, dan hoef je maar één exemplaar aan te schaffen.

Hoe dragen we ’t?

Vrouwen kunnen de ruig ogende shorts combineren met een hoge hak en een sjiek aandoende top. (Hoewel Bella Hadid hoge laarzen droeg onder haar jorts, dat zag er toch ook prima de luxe uit.)

Voor mannen geldt (althans, zo zagen we het bij de voorjaars-show van Louis Vuitton): stevige sneakers combineren uitstekend met jorts, bijvoorbeeld hoge basketbalschoenen, met ook nog hoge kousen.

Waar doen deze jorts toch aan denken?

Jaren negentig zeiden we toch? Aan dat decennium moet jij waarschijnlijk ook denken bij het zien van de ‘nieuwe’ jorts. 

De baggy jeans die in de hiphop van de jaren negentig razend populair werd, bracht ook baggy shorts met zich mee. The Fresh Prince (Will Smith) en DJ Jazzy Jeff (Jef Townes) droegen afgeknipte spijkerbroeken in de clip bij hun hit Summertime. Net als andere hiphoppers, zoals de Wu Tang Clan.

p.s. Jort Kelder heeft, behalve een voorkeur voor hoog-waterbroeken, geen enkele relatie met jorts. Oud-minister Gerrit Zalm heeft zelfs niet eens de voorkeur voor hoog-waterbroeken.