Gaat dat zien: de Jubileum-editie van Art Rotterdam

Op naar Rotterdam voor een injectie moderne kunst: van tentenkamp tot Nefertete in bijenwas.

Op naar Rotterdam voor een injectie moderne kunst: van tentenkamp tot Nefertete in bijenwas. Rotterdam is van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari the place to be voor iedereen die in kunst is geïnteresseerd. Of die zich wil laten verrassen.

Art Rotterdam viert dan de 25ste editie in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Onderdeel is de 12de editie van Prospects, met werk van 86 getalenteerde startende kunstenaars; er is een spectaculaire verzameling grootschalige buitenwerken en last but not least, de gloednieuwe sectie: Artistic Matter.

Beeld Almicheal Fraay

Uniek materiaalgebruik

Artistic Matter krijgt een ereplek op Art Rotterdam. Bij het ingaan van de grote zaal van de oude Tabaksfabriek loop je er recht tegenaan. Kenmerkend voor de werken in deze sectie is een uniek gebruik van materiaal. Dus niet olieverf op linnen, aquarel op papier, brons, hout of marmer, maar vernieuwende technieken en ongebruikelijke materialen.

De spotlight staat dit keer op de Slowaaks-Rotterdamse kunstenaar Tomáš Libertíny. Hij introduceert complexe geraamtes en constructies in een bijenkorf. Geduldig begeleidt hij de bijen in het bouwproces, waarmee een delicate verbinding tussen mens en natuur ontstaat. Het effect is een bijzondere, gestileerde vorm in bijenwas.

In samenwerking met kunstenaar Tomáš Libertíny is Lakeside Bee Farm gebouwd op het landgoed van het hoofdkantoor van Lakeside Capital Partners in Rotterdam – Overschie. De langdurige relatie tussen de kunstenaar, Tomáš Libertíny en de Managing Partner van Lakeside Capital Partners, Ali Keles, vormde de basis voor deze langjarige samenwerking. Libertíny’s werk bevindt zich in de collecties van onder andere het MoMA, Museum Boijmans Van Beuningen en het Louvre.

Hedendaagse kunst nù

Prospect, een initiatief van het Mondriaan Fonds, toont werk van 86 kunstenaars die in 2022 een financiële bijdrage kregen om een start te maken met hun carrière. Het aanbod varieert van fotografie tot textielwerken, van video tot schilderijen en van performances tot sculpturen.

Curator Johan Gustavsson: “Samen bieden de werken een boeiende momentopname van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nederland. Deze editie, de laatste in de iconische Van Nelle Fabriek, toont kunstwerken die intiem en onderscheidend zijn. Ze verdiepen zich in thema’s zoals identiteit, relaties en onze onderlinge verbondenheid met de natuur en andere levende wezens – essentiële elementen van wat het betekent om mens te zijn. De werken omvatten de universele aspecten van het bestaan.”

Spektakel!

Voor de ingang van de Van Nelle Fabriek en elders op het terrein toont Art Rotterdam een spectaculaire collectie grootschalige buitenwerken. Zo staat er van Studio Dré Wapenaar het Tentendorp-Herzien, een werk waarin architectuur, ontwerp en beeldende kunst bij elkaar komen. Er zijn vier modules, gerangschikt op en onder, naast en voor elkaar. De hoogste tent staat op een vier meter hoog platform met daarnaast, op twee meter hoog, een ‘lucht-kuil’ en in de onderste tent een interne ‘zit-kuil’. Samen creëren zij de aanblik van een dorp waarin mensen op alle mogelijke manieren met elkaar zijn verbonden.

Atelier Van Lieshout presenteert op het buitenterrein een gigantische gier, Vulture. De gier is niet direct de meest edele vogel van het dierenrijk, maar wel een vindingrijke en vasthoudende figuur. Een echte overlever, waarvan Van Lieshout met de nodige ironie ook wel zegt dat deze het beste het karakter van de kunstenaar omschrijft. Dit is de eerste keer dat dit functionele sculptuur te zien zal zijn in Nederland.

Veelbelovend kunstenaar

Voor het achtste jaar op rij gaat de NN Art Award in 2024 naar een veelbelovende, in Nederland opgeleide en op Art Rotterdam exposerende kunstenaar. Nieuw dit jaar is de presentatie van de genomineerden. Zij exposeren niet in een speciale stand op Art Rotterdam, maar in de prestigieuze Kunsthal Rotterdam, van 1 februari tot en met 14 april 2024.

De stimuleringsprijs bestaat uit een geldbedrag ter ontwikkeling van het werk van de winnaar. Ook koopt NN Group één of meerdere werken aan van de vier genomineerden voor de bedrijfscollectie.

Over Art Rotterdam

Art Rotterdam is de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Jaarlijks biedt Art Rotterdam een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst met een focus op jonge kunst.

Onderdeel van Art Rotterdam is GalleryViewer.com, een online platform dat potentiële kunstkopers ondersteunt bij een toekomstige kunstaankoop. De ruim 90 deelnemende galeries uit Nederland en België zijn geselecteerd op hun hoogwaardige aanbod.

Heel Rotterdam doet mee

Kunst is overal in Rotterdam, en zeker tijdens Art Rotterdam en de gelijktijdige Rotterdam Art Week. Kunst-, design- en architectuurliefhebbers vinden door de hele stad diverse beurzen, speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, pop-up exposities en open ateliers. Dorst gekregen van zoveel kunst? Kijk dan eens hier.

Voor de complete programmering, prijzen & openingstijden: Rotterdamartweek.com