Feest! De jukebox is jarig

Vandaag viert de jukebox zijn 123-jarig bestaan – maar dit zijn de moderne alternatieven.

il vagabiondo unsplash jukebox

Het is vandaag een historische dag in de muziekgeschiedenis. Op 23 november 1899 werd in het Palais Royal hotel te San Francisco de allereerste jukebox geïnstalleerd, al had het toen nog een andere naam.

In het laatste jaar van de negentiende eeuw ging de jukebox door het leven als nickel-in-the-slot phonograph. Na het inwerpen van een muntje werd een slinger ontgrendeld. Door te draaien aan de slinger ging een motortje starten. Die speelde de muziek voor je af.

Wat wij in Nederland fonograaf noemde, is de voorloper van de grammofoon. De fonograaf was het eerste apparaat dat geluid kon opnemen en afspelen.

Bij die eerste apparaten was er uiteraard een beperkte keus in muziek. Dat deed echter niet af aan de populariteit van de machine. In de eerste zes maanden leverde de nickel-in-the-slot phonograph het hotel al zo’n duizend dollar op. 

nichika yoshida unsplash jukebox

Tijdens de drooglegging van de jaren twintig werd de jukebox helemaal populair. De ondergrondse barretjes in de Verenigde Staten, de zogenaamde speakeasies, konden zich geen grote bands permitteren. Dat zou te vele opvallen. Dus bood de jukebox uitkomst.

De grote sprong voorwaarts kwam in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen het mogelijk werd om vinylplaten af te spelen in een jukebox. Die jukebox heeft daarna in veel populaire films een rol gespeeld.

Met de opkomst van de cd bloedde de jukebox langzaam dood. Tegenwoordig kun je ze nog wel kopen. Sterker nog, voor een jukebox in mint condition betaal je de hoofdprijs. 

Als alternatief voor de klassieke jukebox hebben wij bij ModMod drie alternatieven geselecteerd. Die werken ook goed in jouw woonkamer, nemen ook iets minder plek in.

1. Zeppelin Air

Een speakerdock Bowers & Wilkins met geweldig geluid. Dankzij de geïntegreerde draadloze muziekstreaming technologie van Apple Airplay, kun je overal muziek afspelen €789,50

2. Beolit 20 

Compacte speakerdock die eenvoudig mee te nemen is. Ook deze draait op Airplay, dus je kunt tot aan het zwembad luisteren naar je favoriete muziek. De Beolit 20 kost €466 

3. iTable

Dit is een dockingstation in de vorm van een salontafel. Je hoeft op deze tafel, die de vorm heeft van vier enorme iPhones, slechts van links naar rechts over het tafelblad te vegen om een boxensysteem uit het tafelblad te laten rijzen om muziek af te spelen.

Prijs van deze tafel is op aanvraag.